Baklažaani-parmesani ahjuvorm

  • Küpsetusaeg: 1h 30min
  • Keskmine
Baklažaani-parmesani ahjuvorm
Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Koostisosad

  • Baklažaan
     1 kg
  • Sibul
     1 tk
  • Küüslauk
     3 küüs (-nt)
  • Oregano
     2.5 tls
  • Tomat
     800 g
  • Punase veini äädikas
     1 spl
  • Basiilik
     40 g
  • Juust Forte
     100 g
  • Riivsai
     80 g
  • Meresool
      maitse järgi
  • Must pipar
      maitse järgi
  • Oliiviõli
      mõned tilgad

Hinda retsepti Aitäh hindamast!

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 4 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Üks populaarsemaid baklažaanist valmistatud roogasid, mida tuntakse üle terve maailma, on parmigiana di melanzane. Maitsev ahjuvorm baklažaani, tomatikastme ja Parmesani juustuga pärineb suurepärasest Itaalia köögist.

Siit aga tuleb retsept, mis sisaldab vähem juustu ning on tänu sellele tervislikum kui originaalne parmigiana di melanzane. Samuti ei tule ahjuvorm nii rasvane, kui baklažaani viilud küpsetada pannil praadimise asemel ahjus!

Sea ahi 230 kraadi juurde.

Pese baklažaanid ja lõika umbes 1,5 cm paksusteks viiludeks. Pintselda baklažaaniviilud mõlemalt poolt oliiviõliga ja säti need ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pista plaat ahju umbes 15 minutiks. Kui viilud hakkavad minema ilusaks kuldseks, siis pööra need ümber ja lase ka teiselt poolt kuldseks küpseda. Võta plaat ahjust ning tõsta kõrvale.

Sea ahi 190 kraadi juurde.

Samal ajal, kui baklažaaniviilud ahjus küpsevad, on aeg hakata tegema tomatikastet. Võta pann ja prae hakitud sibulat umbes 10 minutit. Seejärel lisa viilutatud küüslauk ning 1,5 tl pune, sega. Lisa tükeldatud tomatid ja lase tomatikastmel vaikselt podiseda 15-20 minutit.

Nüüd lisa tomatikastmele punase veini äädikas, hakitud basiilik ja maitsesta soola ning pipraga.

Võta ahjuvorm ja pane kõige põhja õhuke kiht tomatikastet. Siis lisa õhuke kiht Parmesani juustu (või muud kõva juustu) ning baklažaaniviilud. Nüüd korda protseduuri: tomatikaste, Parmesan, baklažaaniviilud. Kõige viimaseks kihiks jäta tomatikaste ja Parmesan.

Sega omavahel 1 tl pune ja riivsai: lisa mõned tilgad oliiviõli, et segu poleks liiga kuiv. Raputa saiapuru ja pune segu ahjuvormile, pista vorm ahju 30-40 minutiks. Ahjust võttes lase roal jahtuda 5 minutit.

Sarnased retseptid

Printsesside marjasalat

30min • Lihtne

Jõu-kauss

45min • Keskmine

Taimetoidu tortiljakook

20min • Keskmine

Ühepotipasta

20min • Lihtne