Viis nippi, kuidas säilitada ürte ning vähendada toidu raiskamist

Tarbime targalt • 13 September, 2022
Ürdid lisavad väärtust nii toidu maitsele kui ka välimusele.

Pahatihti ei jõua ostetud või aiast korjatud ürte aga ühe korraga ära kasutada ning kuna värsked ürdid kipuvad kiiresti närbuma, siis tekib küsimus, kuidas mitte toitu raisata ning ürte kõige paremal viisil säilitada. Panime kokku viis vahvat ja loomingulist ideed, kuidas erinevaid ürte säilitades toidujääke vältida!

Värskelt säilitamine

Ürtide värskelt säilitamine on sobilik siis, kui sul koguseliselt ürte vähem ning tead, et kasutad lähiajal need toidu valmistamisel ära.

Pehmete lehtedega ürdid (petersell, till ja koriander)

Alustuseks pese ning kuivata ürdid. Seejärel lõika varred 45-kraadise nurga all. Aseta lõigatud ürdid veega täidetud klaasi, tõmba klaasile peale kilekott ning pane külmkappi. Värskuse säilitamiseks vaheta aeg-ajalt vett ning võid ka varsi uuesti lõigata.

Tugeva varrega ürdid (tüümian ja rosmariin)

Alustuseks pese ning kuivata ürdid. Seejärel lõika ära otsad. Mässi ürdid üleni märja käterätiku sisse. Tõsta käterätt suletavasse kilekotti, sulge kott ning tõsta külmkappi.

Külmutatult säilitamine

Sügavkülmas sobib säilitada pea kõiki ürte – vaata, mis sul parasjagu aias kasvab ning lase oma loomingulisusel lennata. Nii saad tuua värskuse taldrikule ka keset pimedat talve!

NB! Kui säilitad ürte sügavkülmas, siis kirjuta alati kottidele ja karpidele peale, mis seal sees on ning kuupäev, millal see sügavkülma on pandud!

Blenderdatud ürdid

Alustuseks pese ürdid. Seejärel blenderda ürdid ühtlaseks, vajadusel lisa pisut vett. Vala segu jää- või muffinivormidesse ning tõsta sügavkülma. 12 tunni möödumisel tõsta vormid sügavkülmast välja, aseta ürdisegu kuubikud suletavasse kilekotti ning pane tagasi sügavkülma.

Basiilik

Alustuseks pese ürdid. Lase potis vesi keema ja blanšeeri basiilikut 10 minutit keevas vees. Seejärel jahuta kiiresti jääkülmas vees. Kuivata basiilik salativurri või käterätiku sees. Nopi lehed ära ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud alusele. Tõsta sügavkülma. 12 tunni möödumisel tõsta alus sügavkülmast välja ning aseta basiilik kiirelt suletavasse kotti. Tõsta kott sügavkülma.

Hakitud ürdid oliiviõliga

Alustuseks pese ürdid. Seejärel haki ürdid peeneks ning tõsta segu jää- või muffinivormidesse, kalla peale oliiviõli ning tõsta sügavkülma. 12 tunni möödumisel tõsta vormid sügavkülmast välja, aseta ürdisegu kuubikud suletavasse kilekotti ning pane tagasi sügavkülma.

Head katsetamist!


Populaarsed artiklid