Korduma kippuvad jäägid: köögiviljakoored

Korduma kippuvad jäägid • 23 Juuli, 2025
Köögiviljakoored satuvad sageli otseteed prügikasti, sest tunduvad igapäevase toiduvalmistamise vältimatu kõrvalproduktina. Tegelikult peidavad need "jäätmed" endas aga hulganisti maitset, väärtuslikke toitaineid ja võimalust loovusele. Siin on mõned nutikad viisid, kuidas köögiviljakoori köögis ära kasutada.

Krõbedad suupisted kuumaõhufritüürist

Koori ei pea sugugi ära viskama – neist saab valmistada maitsvaid ja tervislikke snäkke. Sega köögiviljakoored (näiteks kartuli, porgandi või bataadi omad) vähese õli, soola, maitseainete ja riivjuustuga. Küpseta kuumaõhufritüüris, kuni need on krõbedad. Serveeri hapukoorekastmega – kiire ja lihtne vahepala või peolaua täiendus!

Friteeritud maitseüllatus

Küpseta köögiviljakoored õlis kuldseks ja krõbedaks. Raputa peale soola ja pipart ning kasuta neid kas supi peal krõmpsuva lisandina või sega salatisse. Välimuselt ootamatu, ent maitselt sõltuvust tekitav!

Aromaatne puljong

Köögiviljakoored on suurepärane tooraine puljongi keetmiseks. Pane koored potti, lisa vett, soola, pipart, loorberilehti ja meelepäraseid maitseaineid. Keeda tasasel tulel vähemalt 30 minutit ja kurna – tulemuseks on sügavama maitsega puljong, mida saad kasutada suppides, risotos või kastmetes.

Maius kanadele ja koertele

Kui sul on koduloomad – eriti kanad või koerad – võivad mitmed köögiviljakoored olla neile heaks maiuseks. Loomulikult tuleb veenduda, et need on neile ohutud (väldi näiteks sibula- või küüslaugukoort). Loomad rõõmustavad ja sinu biojäätmete hulk väheneb veelgi.


Populaarsed artiklid