Idust ideeni: kartul maailmaköögis

Hispaania – Patatas bravas
- Koori ja tükelda 4 jahusemat kartulit.
- Kuumuta pannil 4 sl oliiviõli ning prae kartuleid aeg-ajalt keerates, kuni need on peaaegu pehmed.
- Lisa 1 tl tšillihelbeid, 1 sl paprikapulbrit ja soola.
- Prae, kuni kartulid on valmis ja pehmed.
- Serveerides lisa kastmeid.
ㅤ

Poola – kartulipliinid
- Sega 3 dl külma kartulipüreed ühe suurema lahtiklopitud muna ja soolaga.
- Vormi käte vahel väikesed pätsikesed ning prae neid õli ja või segus madalal kuumusel mõlemalt poolelt kuldseks.
- Serveerides tõsta peale hapukoort ja oma lemmikkala või sinki.
ㅤ

Itaalia – Gnocchi
- Keeda 600 g koorimata kartuleid pehmeks.
- Auruta potis kuivemaks ja koori nii kuumalt kui saad.
- Riivi või suru läbi pressi kuumalt.
- Sega kartulimassi hulka ca 120-150 g jahu, 1 tl soola ja 1 muna.
- Sega tainaks.
- Kummuta jahusele pinnale, tee sellest kolm 2 cm läbimõõduga vorstikest ja lõika 2,5 cm padjakesteks.
- Vajuta kahvliga igale padjakesele väike jäljend.
- Keeda soolaga maitsestatud vees mõned minutid.
ㅤ

Eesti – pannileib
- Riivi pool kilo kartuleid peene riiviga ja pigista käte vahel või köögiräti abiga kuivemaks.
- Haki 1 sibul ja 100 g peekonit ning prae pannil läbi.
- Sega kartul peekoni ja sibulaga ning lisa segule veel 2 sl odrajahu, 1 muna ja 1 tl soola.
- Sega läbi, tõsta ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadises ahjus umbes pool tundi.
ㅤ