Idust ideeni: kartul maailmaköögis

Rahvusköögid • 24 September, 2025
Kartul on Eestlaste toidulaual olnud aegade algusest olulisel kohal. Lisaks sellele, et kartulis on lisaks muule heale rohkelt kaaliumi, magneesiumi ja folaate, on see ka üllatavalt mitmekülgne köögivili. Loe edasi ja avasta kartuli erinevaid kasutusviise maailma eri nurkades. 
 

Hispaania – Patatas bravas

  • Koori ja tükelda 4 jahusemat kartulit.
  • Kuumuta pannil 4 sl oliiviõli ning prae kartuleid aeg-ajalt keerates, kuni need on peaaegu pehmed.
  • Lisa 1 tl tšillihelbeid, 1 sl paprikapulbrit ja soola.
  • Prae, kuni kartulid on valmis ja pehmed.
  • Serveerides lisa kastmeid.

Poola – kartulipliinid

  • Sega 3 dl külma kartulipüreed ühe suurema lahtiklopitud muna ja soolaga.
  • Vormi käte vahel väikesed pätsikesed ning prae neid õli ja või segus madalal kuumusel mõlemalt poolelt kuldseks.
  • Serveerides tõsta peale hapukoort ja oma lemmikkala või sinki.

Itaalia – Gnocchi

  • Keeda 600 g koorimata kartuleid pehmeks.
  • Auruta potis kuivemaks ja koori nii kuumalt kui saad.
  • Riivi või suru läbi pressi kuumalt.
  • Sega kartulimassi hulka ca 120-150 g jahu, 1 tl soola ja 1 muna.
  • Sega tainaks.
  • Kummuta jahusele pinnale, tee sellest kolm 2 cm läbimõõduga vorstikest ja lõika 2,5 cm padjakesteks.
  • Vajuta kahvliga igale padjakesele väike jäljend.
  • Keeda soolaga maitsestatud vees mõned minutid.

Eesti – pannileib

  • Riivi pool kilo kartuleid peene riiviga ja pigista käte vahel või köögiräti abiga kuivemaks.
  • Haki 1 sibul ja 100 g peekonit ning prae pannil läbi.
  • Sega kartul peekoni ja sibulaga ning lisa segule veel 2 sl odrajahu, 1 muna ja 1 tl soola.
  • Sega läbi, tõsta ahjuplaadile ning küpseta 180 kraadises ahjus umbes pool tundi.


Populaarsed artiklid