Vabariigi aastapäeva lihtsad suupisted
Pidulaual on must leib kindlasti omal kohal ja kiluleibadeta sel päeval ei saa. Tavapärase kiluleiva võid muuta pilkupüüdvamaks ja ka maitsvamaks, kui kasutad mustal leival kilu all hernekreemi. Seda on lihtne valmistada, keeda lihtsalt sügavkülmutatud herneid soolaga maitsestatud vees mõned minutid, kurna ja töötle siis koos toorjuustuga kreemiks. Selline heleroheline ja magusa maitsenüansiga kreem lisab pidulauale nii värvi kui sobib ka maitselt imehästi kilu vürtsikat soolast maitset mahendama. Lihtne ja toimiv!
Kiluleib hernekreemi ja munaga
- Valmista hernekreem. Selleks keeda sügavkülmutatud või värskeid herneid soolaga maitsestatud vees 3-4 minutit ja jahuta siis külma vee all. Tõsta herned purustajasse ja lisa toasooja toorjuustu. Maitsesta soola ja pipraga. Töötle ühtlaseks kreemiks.
- Tõsta hernekreemi mustale leivale.
- Aseta sinna peale vürtsikilu ja viil keedetud muna.
- Viimistle hernevõrsetega.
Rimist võid leida ka erksavärvilist peedihummust. Ka seda saab edukalt suupistelaua valmistamisel ära kasutada. Peet ja heeringas suudavad koos väga mõnusa maitsekoosluse tekitada – tuleta kasvõi kasuka salatit või rosoljet meelde – ja ka siin suupisteleival hakkavad need kaks maitset nauditavat koostööd tegema. Kaunista suupisted õhukeste rediseratastega ja praktiliselt olematu vaevaga on taas üks suupiste valmis saanud.
Peedihummus heeringaga mustal leival
- Lõika mustast leivast paraja suurusega tükid.
- Aseta igale leivatükile lusikatäis Rimi peedihummust.
- Tõsta sinna peale heeringaviil.
- Sinna peale aseta rediseviil.
- Viimistle võrsete või ürtidega.
Veel üks imelihtne ja hästitoimiv suupisteidee on rukkikrõpsud veisepasteedi ja marineeitud punase sibulaga. Rukkikrõpse ja veisemaksapasteedi leiad Rimi omatoodete hulgast. Punast sibulat leiab marineerituna nii purkitehtuna või siis lahtiselt Rimi salativalikust. Krõmpsuv punane sibul, kreemjas pasteet serveerituna rukkikrõpsul ning hapukust lisamas väike jõhvikamari. Kõik see kõlab kokku väga maitsvalt.
Rukkikrõpsud veisepasteedi ja punase sibulaga
- Tõsta rukkikrõpsu sisse lusikatäis Rimi veisepasteeti.
- Aseta sinna peale marineeritud punast sibulat.
- Viimistle võrsete või ürtidega ja lisa ka paar jõhvikat.
Rimi omatoodete alt leiad ka vutimune, millest saad valmistada tikusuupisted, lisades vutimunale veel kilu ja õhukese kurgiviilu. Sellist tikusuupistet võid serveerida ka mustal leival. Vutimunade keetmine on paras täppistöö ja parajalt pehme munakollasega vutimuna keetmiseks on soovitav kasutada taimerit. Tõsta vutimunad soolaga maitsestatud keevasse vette ja keeda 2 minutit ja 40 sekundit. Jahuta siis koheselt külma veel all. Muu on juba lihtne, koori munad ja lisa kilu ning kurgiviil. Väike tillioks sobib sinna kooslusesse ka imehästi!
Vutimuna ja kilu suupiste
- Keeda vutimune 2 minutit 40 sekundit. Koori.
- Tõsta kokteiltiku otsa õhuke kurgiviil.
- Lisa tiku otsa kilufilee.
- Lõika vutimunal küljelt vajadusel väike tükk välja, et ta püsti seisaks ja lükka siis kurgi ja kiluga tikk vutimunast läbi.
- Serveerides puista peale hakitud tilli.
Kartul on meie rahvusmugul ja ka kartulisuupisted on EV sünnipäeva ajal omal kohal. Keedetud kartuliviil tuleks pannil õli või või sees kuldseks ja krõbedaks praadida, sinna peale sättida mädarõikaga maitsestatud toorjuustukreemi ja krooniks kõige peale kuumsuitsulõhe. Maitseersksust saad lisada Rimi märgi all müüdavate kapparimarjadega. Taaskord hästi lihtne ja teisalt veatu maitsekooslusega mõnus amps. Kuumsuitsulõhe asemel võid kasutada ka külmsuitsutatud lõhet või hoopis heeringat.
Praetud kartuli, mädarõikakreemi, suitsulõhe ja kapparitega suupisted
- Lõika keedetud kartulid ca 0,5-cm paksused viilud. Prae need õli sees kuldseks ja krõbedaks. Jahuta.
- Pritsi või tõsta lusikaga kartulile toorjuustukreemi, mille valmistamiseks vahusta 1 dl vahukoort ning sega see 150 g toorjuustuga. Maitsesta teelusikatäie mädarõika ja soolaga.
- Tõsta kreemi peale kuumsuitsulõhe tükk. Sinna peale poeta mõned kapparimarjad.
- Viimistle tillioksa ja värskelt jahvatatud musta pipraga.