Ajakiri Toit&Trend
Elustiiliajakiri

Ringkäik ürdiaias

Toit&Trend • 10 Juuli, 2019
Ürdid annavad koos maitseainetega roogadele viimase lihvi.

Siinmail teavad kõik, et till käib kokku kurgiga ja petersell sobib supiga. Samal moel on välja kujunenud ürtide kasutamise traditsioonid ja kindlad maitsekombinatsioonid teistel rahvastel. Võõrastesse köökidesse piiludes võib saada häid ideid nii uute maitsetaimede tundmaõppimiseks kui ka tuttavate ürtide uudseks kasutamiseks. Kaupluste “ürdipeenardelt”leiab mitmesuguseid vähem tuntud maitsetaimi, mis väärivad lähemat tutvust.

Koriander

Maailma populaarseimaks ürdiks peetakse koriandrit, mis on esimene ja kõige sagedamini kasutatav maitsetaim väga paljude maade köökides. Meile jõudis see kõigepealt Kaukaasia rahvaste vahendusel kinza nime all. Euroopa rahvastest on koriandrit juba aastasadu osanud hinnata hispaanlased, kes õppisid seda tundma araablaste vahendusel, mujal Euroopas on aga koriandri “maaletoojad” Tai, Hiina, India, Lähis-Ida ja Põhja-Aafrika, tex-mex- ja Mehhiko rahvusköögid ning -restoranid.

Basiilik

Basiilik arvatakse olevat pärit Indiast, kust see jõudis Euroopasse Lähis-Ida kaudu. Antiik-Kreekas oli basiilik püha taim, mida kasvatati ja kasutati preestrite järelevalve all. Basiilik on oluline maitseandja Itaalia köögis, aga ka Lõuna-Prantsusmaal. Itaalias tehakse sellest pestot ja Provence’is pesto analoogi pistou’d. Basiiliku parimad kaaslased on tomat, omlett, kala ja pastaroad. Basiilikul on mitu alaliiki, tuntuim neist Tai “püha basiilik”, mis on Euroopas kasvavast vürtsikam ning mida kasutatakse vokiroogades ja karrides.

Salvei

Salveid on peetud väga võimsaks ravimtaimeks, mis aitab pea kõikide tervisehädade puhul. Selle ladinakeelne nimi salvia tuleb sõnast salvus ehk tervislik. Ka araablased pidasid salveid pikaealisuse rohuks. Taimel on terav, pisut kamprit või männiokkaid meenutav lõhn. Salvei sobib kokku liharoogadega, eriti rasvasema sea-, hane- ja pardilihaga, mille seedimisteeterlikud õlid kergendavad. Itaalia köögis kuulub salvei ka veiseliharoogadesse (näiteks osso buco), prantslased panevad seda vorstidesse, sea- ja linnuliharoogadesse. Salveil on eriliselt hea klapp sibulaga, nende maitsed kõlavad kenasti kokku. Kuna salvei maitse on väga tugev, tasub kasutamisel olla mõõdukas. Salvei ei talu kuumutamist, sestap lisatakse see alles toiduvalmistamise lõpus.

Tüümian

Tüümianil on palju liike, kaasa arvatud Eestis looduslikult kasvav nõmm-liivatee ja aedades kasvatatav tsitruselise aroomiga sidrun-liivatee. Tüümian sobib paljudesse toitudesse, eriti hästi oa-, läätse-, muna-, tomati-, kala-, kana- ja küülikuroogadesse. Tüümiani eeterlikud õlid panevad vastu ka pikemaajalisele kuumutamisele.

Münt

Münt on oluline maitseanjda India ja Lähis-Ida maade köökides, lausa asendamatu aga lambaliharoogades ja salatites. Meie lauale jõuab see enamasti teena, kuid hea klapp on mündil isegi mõne põlise Eesti roaga, näiteks hernesupi või hernetambiga, samuti kartuli- ja porgandiroogadega.

Estragon

Estragon on pärit Kesk-Aasiast, kust see jõudis Euroopasse araabia kaupmeeste vahendusel. Tema kergelt liköörine aroom sobib eriti hästi linnuliha- ja munaroogadega. Estragon on asendamatu prantslaste kuulsas Hollandi ja Béarni kastmes.

Teksti autor: Heidi Vihma


Populaarsed artiklid