D-vitamiin toidust – hoia tervist ja säästa raha toidulisanditelt

Tervis • 14 November, 2025
D-vitamiini puudus mõjutab nii keha kui meelt ja pimedus hiilib juba vaikselt ligi. Kuidas hoida talvisel ajal oma D-vitamiini tase normis ilma, et peaks kulutama suuri summasid toidulisandite peale?
 

D-vitamiiniga rikastatud tooted

Nii piim kui sai on ühel või teisel moel meie igapäeva osa. Kas teadsid, et Rimi valikust leiad tooteid, mis on rikastatud D-vitamiiniga? Näiteks Tere 1,8% joogipiim ja Fazeri kaerasepik D-vitamiiniga. Lihtne viis, kuidas tõsta oma igapäevast D-vitamiini kogust.

Kala

Lisaks sellele, et kalatoodetel on muid tervislikke omadusi, on rasvased kalad hea D-vitamiini allikas. Lõhe, forell ja heeringas on super näited. Mmmm… heeringas hapukoore, kartuli ja sibulaga. Miks mitte rikastada oma nädalamenüüd maitsva kalaroaga?

Muna

Kõikvõimas muna on praktiline ja taskukohane D-vitamiini allikas – eriti siis, kui valida vabapidamisel kanade munad, kes saavad rohkem päikesevalgust, kui siseruumides kasvatatud kanad. Siinkohal on oluline mainida, et munast saad D-vitamiini just munakollasest.

Kokkuvõtvalt

D-vitamiini puudus nõrgestab luid ja lihaseid, põhjustades väsimust ja suurendades luumurdude riski. Samuti langeb immuunsus ning võib halveneda meeleolu, kuna vitamiin mõjutab ka aju ja hormoonsüsteemi tööd, seetõttu on väga oluline, et meie menüü sisaldaks D-vitamiini rikkaid toiduaineid. Tavalisest toidust piisava D-vitamiini koguse saamiseks on kõige tõhusam süüa rasvast kala 2–3 korda nädalas või kasutada D-vitamiiniga rikastatud piima/tooteid. Hoiame oma tervist!


Populaarsed artiklid