Idust ideeni: kuidas granaatõuna seemned lihtsalt puhastada
Kuidas seemneid kergelt puhastada?
- Sektorimeetod. Lõika granaatõunal kroonist tipuosa ära, vältides seemnetesse lõikamist. Tee noaga sisselõiked piki valgete vaheseinte sisepinda (tavaliselt 5–6 granaatõuna kohta). Lõika granaatõun sektoriteks ja eemalda valged vaheseinad, seejärel eemalda seemned ettevaatlikult.
- Löögimeetod. Lõika puuvili pooleks ja aseta see oma peopesale, lõikepool vastu kätt. Hoia kätt viljaga kausi kohal ja löö puulusikaga kindlate ja tugevate löökidega vastu granaatõuna koort. Sihi erinevate löökidega kogu koore pinda. Jätka löömist, kuniks kõik seemned on oma pesadest välja kukkunud.
- Veekausi meetod. Aseta terve granaatõun kuuma veega kaussi 3-5 minutiks. See pehmendab koort ja sisemisi vaheseinu. Lõika puuvili pooleks, aseta poolik vette ja hakka seemneid lahti pudistama. Hiljem nõruta vesi sõelaga välja.
Miks on granaatõun supertoit?
Granaatõun pakatab vitamiinidest ja toitainetest, mis toetavad immuunsüsteemi, südame ja veresoonte tööd ning aitavad seedimist. Regulaarne tarbimine parandab naha seisundit, annab energiat ja võib isegi toetada mälu. Ja see pole veel kõik: lisaks on granaatõuna seemned täis antioksüdante ja kiudaineid.
Granaatõunast saad:
- C-vitamiini – toetab immuunsust ja annab nahale tervisliku jume
- Kaaliumi – aitab veresoonkonna tööd
- Rauda – toetab veresoonkonda, ajutegevust, immuunsust ja energiataset
- Polüfenoole – kaitsevad rakke vabade radikaalide eest ja aeglustavad rakkude vananemist
Raua paremaks imendumiseks söö granaatõuna hommikul koos C-vitamiini allikatega, näiteks apelsini- või sidrunimahlaga salatis.