Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Miks brokolivõrsed on hetkel kuum trend?

Tervis • 17 Juuni, 2022
Vaatamata oma madalale kalorsusele, sisaldavad brokolivõrsed üllatavalt palju erinevaid
inimestele vajalikke toitaineid. Neis pisikestes taimedes on kiudaineid, enim E-, C- ja A-vitamiini, mineraalainetest kaaliumi, kaltsiumi ning rauda. Need kõik teevad brokolivõrsetest vitamiinide- ning mineraaliderikka toidu, millele annavad lisaväärtust ka märkimisväärsed bioaktiivsed ühendid.
 

Brokolivõrseid on imelihtne kodus kasvatada, sest nende vajadused ei ole suured - nad vajavad väikest ala, niisket mulda, pimedas idanemist ning lõpuks päikesevalgust, et lehed taeva poole tõsta. Brokoli idusid võib süüa alates kolmandast kasvatamise päevast, kuid pese kindlasti idandid korralikult puhtaks, et kahjulikud mullabakterid sinu organismi ei satuks. Kaheksandal päeval saad korjata juba võrseid, millel on mahedalt piprane aroom ja redise-sarnane maitse. Lisaks kasvatamise lihtsusele on see ka odav ning mis oleks parem kui kodus kasvatatud värskete võrsete lisamine salatitele, võileibadele või smuutidele?

Vaata siit, kuidas ise seemneid idandada.

Aga mis teeb brokolivõrsed nii eriliseks?

  1. Brokolivõrsetes sisaldub rikkalikult C-vitamiini. C-vitamiin on vesilahustuv asendamatu vitamiin, mis on väga oluline meie organismi toetamisel ning turgutamisel. C-vitamiin aitab kehal võidelda väsimuse ja liigse stressi vastu, mistõttu on see rangelt soovitatav just kevadväsimuse ja töö- või koolipinge puhul. Samuti võitleb C-vitamiin vabade radikaalidega, mis põhjustavad kehas oksüdatiivset stressi. Ka sinu immuunsüsteem saab sellest vitamiinist kasu - C-vitamiin aitab kehal haigustele paremini vastu võidelda.
    Taimetoitlaste või veganite toidulaual on C-vitamiinil oluline roll just mitteheemse ehk taimsest allikast pärit raua imendumisel.
    Oluline on märkida, et kui tavalise täiskasvanu C-vitamiini vajadus on 100 mg päevas, siis suitsetajad, rasedad ja imetavad emad peaksid saama seda veelgi enam.
  2. Milleks on kasulik brokolivõrsetes esinev sulforafaan? Sulforafaani leidub rikkalikult ristõielistes köögiviljades ning see on üks paljude positiivsete omadustega bioaktiivne ühend. See komponent võib vähendada ajus närvirakkude surma ning seeläbi kahandada skisofreenia ja depressiooni tekkeriski. Sulforafaani on kirjeldatud kui hormoonide detoksifitseerijat, kuna see muudab üleliigse estrogeeni selliseks, et too saab kehast väljuda.Seetõttu on brokolivõrsete tarbimine soovitatav just inimesele, kellel on kehas liigset estrogeeni. Uuringutest on selgunud, et sulforafaan võitleb tublisti ka rinnavähi vastu. Selleks, et imenduks võimalikult palju sulforafaani, tuleb brokolivõrseid korralikult närida või smuuti sisse pannes blenderdada - nii on see kehale lihtsamini kättesaadav.
  3. Võrsetes leiduva E-vitamiini olulisus. E-vitamiin on üks rasvlahustuvaid vitamiine, mis nagu ka C-vitamiin on tuntud oma antioksüdantsete omaduste poolest. Koos C-vitamiiniga kaitsevad nad sinu keha vabade radikaalide kahjustuste eest, tänu millele väheneb aneemia ehk kehvveresuse tekkerisk. E-vitamiin aitab verel ka oma head seisundit hoida - toetab verd hüübimisprotsessidel ning kaitseb vererakke. Viljakas eas naistel võib E-vitamiini piisav tarbimine leevendada menstruatsioonist tulenevaid krampe ning valusid. Kuna E-vitamiin on samuti asendamatu vitamiin, siis peab seda kindlasti toidust saama. Täiskasvanu keskmise E-vitamiini koguse saab kätte juba 50 grammist brokolivõrsetest.

Brokolivõrsed sobivad väga hästi roogade kaunistamiseks, salatitesse, smuutidesse ning ka võileiva peale. Miks mitte lisada enda järgmisele söögikorrale peotäis brokolivõrseid?


Populaarsed artiklid