Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

4 toiduainet, mille puhul tuleks jälgida õiglase kaubanduse nõuet

Tervis • 25 Veebruar, 2020
Aafrika, Aasia ja Ladina-Ameerika arengumaade kehvas olukorras olevaid väiketalunikke ja tootjaid toetatakse rahvusvahelise leppega, mida nimetatakse õiglaseseks kaubanduseks.

Õiglane kaubandus järgib viit põhimõtet:

  • õiglase hinna maksmine;
  • keelatud on lapstööjõu kasutamine;
  • inimväärsete töötingimuste olemasolu;
  • kohalike kogukondade areng;
  • keskkonnasäästlikkuse tagamine.

Leppe raames kaubeldakse toiduainetega, mille tooraine kasvatatakse arengumaades. Lisaks on tootmisele kehtestatud rahvusvahelised standardid.

Kohv

Kohv on maailma üks kõige populaarsemaid toiduaineid, mille tootjatest 80% on väikeettevõtjad. Kohvi kasvatajatel on keeruline prognoosida iga järgneva hooaja sissetulekut ning majapidamis- ja põllumajanduskulusid. Kõik see mõjutab kohvi hinda. Seetõttu kannatab vähemal või rohkemal määral umbes 125 miljonit inimest, kelle elatis sõltub kohvi tootmisest, müügist ning tarbimisest.

2018. aastal langes araabika kohvi hind alla ühe USA dollari 450 grammi kohta, mis on viimase 12 aasta madalaim tasu. Kahel kolmandikul Nicaragua, Guatemala ja Mehhiko kohvipõllumeestel tuleb hooaja välisel ajal toime tulla äärmiselt suure toidupuudusega.

Miks me joome kohvi?

Kohvist teeb armastatud joogi alkaloid nimega kofeiin. Erilist mõju avaldab see aine just meie närvisüsteemile. Kofeiin suurendab tähelepanuvõimet, aitab keskenduda, muudab erksaks, tõstab töö aktiivsust ning ergutab isegi loomingulisust.

Kofeiini ergutav toime ajutegevusele ilmneb juba 20–40 minuti jooksul pärast kohvi joomist. Kofeiin imendub vereringesse kiirelt ning selle toime jõuab haripunkti 90–100 minuti pärast, kestes umbes 3-4 tundi. Kofeiin tõstab vererõhku, tugevdab ja kiirendab südame kokkutõmbeid, mõjutab hingamist ning stimuleerib üldist ainevahetust. Kofeiini tarbimisel suureneb higieritus ja kiireneb neerude tegevus, sest kohvil on organismile diureetiline mõju.

Tee

Tee on vee järel kõige enam tarbitav jook – seda juuakse hinnanguliselt 70 000 tassi sekundis. Tee kasvatajad on suures hädas tooraine väga madala ja ebastabiilse müügihinnaga, samuti on tarneahelas suurtootjatel ressursi poolest eelis. Teetaim on väga tundlik keskkonnareostusele ja väetistele.

Mahetee kõrge hind aitab kompenseerida kasutatava tööjõu, madala saagikuse ja teetaimede ning nende istanduste väärika kohtlemise. Eelista alati maheteed!

Miks me joome teed?

Teadlased on avastanud, et tassike teed mõjub tervisele ja vaimule hästi. Arvatakse, et teest teevad tervisele kasuliku joogi peamiselt polüfenoolid, eriti katehhiinid ja epikateiinid. Uuringud on näidanud, et need molekulid on põletikuvastased ja antioksüdantsete omadustega. Tänaseks on tehtud ka põnevaid uuringuid, mis pakuvad esimesi tõendeid sellest, et igapäevane teejoomine mõjub positiivselt aju tervisele ja võib aidata ennetada aju vananemisest tingitud kognitiivset langust.

Toorkakao

Maailmas on 6 miljonit farmerit, kelle sissetulek sõltub kakaoubade kasvatamisest ja müügist – see on 90% kogu kakao tootmisest. Peamised kasvupiirkonnad on Aafrika, Aasia ja Ladina-Ameerika. Üle 60% kakaost tuleb Côte d’Ivoire ja Ghana piirkondadest.

Kakao tootjaid väheneb iga aastaga, kuna tasu on kehv ja vähesed noored jäävad algusest lõpuni kakao kasvatamisega tegelema. Talupidajad on samuti hädas, kuna sissetulekud ei suuda ära katta kasvavaid tootmis- ja majapidamiskulusid. Paljud kakaoubade kasvatajad pole ise kunagi oma toorainest valmistatud tooteid (nagu šokolaad) maitsta saanud.

Miks süüa toorkakaod?

Toorkakaod (Thebroma cacao) saadakse kakaopuu viljades leiduvatest mandlisuurustest kakaoubadest. Toorkakao ja tavalise kakao vahe on see, et toorkakaod ei ole tootmisprotsessi käigus kuumutatud üle 40 kraadi. Tänu sellele on ubades säilinud mitmed vitamiinid ja antioksüdandid, mis on kuumale tundlikud. Toorkakao sisaldab üle 1200 koostisosa – näiteks seedimisele kasulikke kiudaineid, valku, asendamatuid rasvhappeid ja kofeiini. Mineraalidest leidub toorkakaos kõige rohkem magneesiumi ja rauda, väiksemates kogustes võib leida ka kaltsiumi, tsinki, kroomi, vaske, mangaani, kaaliumi. Vitamiinidest on toorkakaos E- vitamiini ning B1-, B2-, B3-, B5-, B9- vitamiini.

Banaan

Banaane kasvatatakse nii väikestes perefarmides kui ka suuremates kommertsistandustes. Banaanitööstus pakub tööd tuhandetele inimestele, olles paljudes arengumaades majanduse nurgakiviks. Nendes farmides on lisaks majanduslikule toimetulekule veel mitmeid teisi valukohti, nagu madalad palgad, ebakindel tööhõive, organiseerumisõiguse piirangud ning ebatervislike ja keskkonnaohtlike kemikaalide käitlemine ilma piisava kaitseta.

Õiglase kaubanduse üks eesmärke on fikseerida toote müügihind, et vähendada talupidajate vaesust ja kvaliteetse tooraine turult mitte kadumist. Tarbijana saame toetada arengumaade piirkondi, kui ostame seal kasvatatud toorainest õiglase kaubanduse märgistusega tooteid.

Miks süüa banaani?

Banaanid on väga kaaliumirikkad ja sisaldavad vähe soola, tänu sellele aitavad need viljad langetada vererõhku ning kaitsta südamehaiguste ja insuldi eest.

Kuna banaan sisaldab pektiini, aitab see kaasa seedimisele ja viib kehast välja raskemetalliühendeid ja teisi mürke.

Banaanid sisaldavad probiootikume, mis stimuleerivad kehas heade bakterite kasvu, soodustades soolestiku paremat toimimist ja seedimist. Lisaks aitavad need paremini omastada söödud toidust toitaineid.

Kui vaevled kõhukinnisuse käes, siis tänu banaani kiudaineterikkusele võib selle probleemi leevendamisel olla abi.

Samamoodi aitab banaan kõhulahtisuse puhul, kuna taastab elektrolüütide taset kehas.

Banaan töötab ka loodusliku antatsiidina ehk maohapet neutraliseeriva abivahendina, aidates leevendada kõrvetisi, maohappe tagasivoolu, maohaavandeid ja teisi seedehäireid.

Banaan sisaldab suures koguses trüptofaani, mis aitab võidelda depressiooniga. Nimelt muudab meie keha selle aminohappe trüptofaanist serotoniiniks või melatoniiniks, mida tihti kutsutakse õnneliku tuju ja meeleolu tekitajaks.


Populaarsed artiklid