Ajakiri Toit&Trend
Elustiiliajakiri

Avasta sügisel köögiviljad

Köögiviljad • 26 August, 2019
Palju on räägitud köögiviljade söömise kasulikkusest, kuid mis veelgi tähtsam – need mitmekesistavad toidulauda eri maitsetega. Sügisel sobib süüa salatina tooreid köögivilju.

Köögiviljad sisaldavad ohtralt vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid ja vett. Tänu vee- ja kiudainesisaldusele täidavad köögiviljad hästi kõhtu, teisalt annab enamik neist vähe energiat. Neis pole rasvu ja nad ei sisalda üldse kolesterooli.

Mida erinevamad ja värvilisemad on söödavad aedviljad, seda enam võid olla kindel, et organism saab erinevaid vitamiine ja mineraalaineid. Näiteks on südamele kasulikku kaaliumi palju redistes, kapsastes, rohelistes köögiviljades ja peedis. Kaltsiumi leidub aga spinatis, Hiina kapsas, lehtkapsas ja brokolis. Magneesiumirikkad on rohelised lehtköögiviljad ja maitsetaimed.

Midagi sügiseks

Kuigi paljud pole harjunud köögivilju toorelt proovima, julgustab Rimi peakokk Jörgen Kohal katsetama. “Peeti võib süüa nii marineeritult, hapendatult, keedetult, küpsetatult, hautatult kui ka toorelt,” kinnitab ta. Eriti põnev on aga, et peete leidub kollast, roosat, punast ja valget värvi. Nende toorelt salatisse lisamine annab tervele taldrikutäiele erksust juurde.

Salat ei tohiks Rimi peakoka sõnul olla üksluine. Köögiviljade maailm on piiritu – näiteks võib naerist, kaalikat ja pastinaaki kasutada salatis porgandi asemel. Kui kaalikal peaks sisemuses olema pruun südamik, võib selle välja lõigata.

Köögiviljade maitse leevendamiseks võib neid kergelt blanšeerida. See tähendab lühiajalist (kuni minut) aurutamist või keetmist ja seejärel kohe jääkuubikutega vees jahutamist, et edasine küpsemine peatada. Nii säilib köögiviljale omane mõnus krõmps. Korraga tasub panna vette vaid niipalju köögivilju, et keemisprotsess ei katkeks. Eriti mugav on tõsta blanšeeritavad toiduained vette suure sõelaga.

Ajal, kui köögiviljad valmivad, võib noori lehti kasutada samal viisil, nagu me oleme harjunud kasutama näiteks spinatit. Sügis on Jörgen Kohali sõnul tore aeg, sest siis saab enamiku vilju värskelt kätte. “Mida noorem ja värskem on köögivili, seda hõrgum on maitse,” kinnitab ta.

Rimi peakokk soovitab köögiviljad mandoliinriiviga õhukeselt viilutada ning seejärel panna kuni pooleks tunniks jäävette. See tagab, et salat on mõnusalt krõmpsuv. Mandoliini kasutamise asemel võib köögivilju viilutada ka noaga. Samuti saab õhukeselt viilutada koorimisnoaga.


Populaarsed artiklid