Jörgen Kohal
Endine peakokk

Kuidas enne grillimist toitu maitsestada?

Grill • 08 Aprill, 2018
Maitseainete ja kastmetega turgutatakse toit enne grillimist üles – see, millise neist valid, on maitseasi. Alljärgnevalt saad teada, milline on erinevus kuiva maitseainesegu, glasuuri ja marinaadi vahel.

Glasuur pintselda peale grillimise ajal

Glasuur on lihale peale pintseldatav maitseainesegu, mis muudab liha pinna pisut kleepuvaks ja karamelliseerib seda. Glasuur on hea siis, kui see ei ole liiga vedel, vaid parajasti nii paks, et jääb pinnale püsima ja imendub korralikult lihasse. Tõeliselt hea glasuur annab lihale või kalale vürtsika, karamelja maitse, sest see sisaldab sageli midagi magusat, näiteks mett või siirupit. Pintselda glasuuri peale kogu grillimise ajal, kuid ole kuumusega ettevaatlik – glasuur peab karamelliseeruma, mitte kõrbema.

Kuiv maitseainete segu on kiire ja lihtne maitsestaja

Kuiv maitseainesegu hõõrutakse lihasse või kalasse vahetult enne grillimist ning see sisaldab sageli paprikat, soola, suhkrut ja tšillit või pipart. Kuiva maitseaineseguga on lihtne anda lihale või kalale grillimaitse, tarvitsemata roa valmistamist kaua ette planeerida, boonuseks tekitab see pinnale maitsva ja krõbeda kooriku.

Tee marinaad varakult valmis

Marinaad muudab kala või liha muredaks ja maitseküllaseks. On tähtis, et alustad marineerimist vähemalt üks-kaks tundi enne grillimist, muidu ei jõua marinaad mõjuda. Kui lisad marinaadile pisut suhkrut või mett, parandab see maitset ja annab lihale või kalale kenama värvitooni. Õli on tavaline marinaadide komponent, see muudab liha maitse mahlasemaks. Õli puudus on see, et see tilgub sageli sütele ja võib süttida. Pisut haput, näiteks äädikat, teeb liha muredamaks. Ole kogusega ettevaatlik, liigsest hapust võib liha muutuda kõvaks.


Populaarsed artiklid