Ajakiri Toit&Trend
Elustiiliajakiri

Suurepärase marinaadi saladused

Grill • 10 Juuli, 2019
Marinaadi tähtsaim ülesanne on muuta liha mahlasemaks ja pehmemaks ning anda sellele eriline maitse. Selleks et saaksid tõeliseks grillimeistriks, tasub teada mõningaid marineerimise põhireegleid.


Katseta maitseainetega

Ära karda uusi ja pealtnäha sobimatuid kombinatsioone.Tead ju kindlasti, kui hästi maitseb näiteks sinepi ja mee segu kanaga. Seega ära piira oma fantaasiat mõne tavalise retseptiga. Värske aroomi saamiseks sega värske estragon, basiilik ja till pastaks. Itaaliapärase maitse saavutamiseks võta rosmariini, tüümiani ja jahvatatud Cayenne’i pipart.


Suhkur ja sidrun – ideaalne kala kõrvale

Kala grillimisel peab marinaad kindlasti sisaldama sidrunikoort ja pisut suhkrut – see segu muudab kala õrnaks, mahlasemaks ja kergemini luudest eraldatavaks. Marineerimiseks sobivad kõige paremini lõhe ja tuunikala, sest nende suur rasvasisaldus tagab mahlade säilimise grillitud kalas.


Pööra tähelepanu happesusele

Hapu keskkond pehmendab liha. Marinaadiks võid kasutada äädikat või kui sulle ei meeldi äädika tugev maitse, siis veini. Puuviljamahlad, nagu ananassi-, tsitruse- või kiivimahl, lisavad Aasia köögile omast eksootilist maitset. Kreemjaks marinaadiks kasuta keefirit.


Ära unusta lisada õli

Kui happesus muudab liha mahlasemaks, siis õli “pitseerib” mahlad ega lase neil grillile valguda. Sel moel püsivad kõik maitsed liha sees. Veel enam, spetsiaalsed Selection by Rimi oliiviõlid annavad grillile ka lisamaitseid ja aroomi, näiteks vürtsikalt vahemerelist või magusat apelsinimaitset.


Marineeri jahedas

Kui paned liha marinaadi, jäta see kindlasti külmikusse. Ära hoia marinaadi toatemperatuuril, sest nii rikneb liha kiiremini ja marinaad ainult kiirendab seda protsessi.


Jälgi õiget aega

Võib tunduda, et “mida kauem, seda parem”, kuid see ei ole päris tõsi. Kui marinaad on valmistatud alkoholi või äädika baasil, ei tohiks marineerimine kesta üle nelja tunni. Tsitruseliste mahlas ei tohiks liha hoida üle kahe tunni. Kala võib jätta mis tahes marinaadi ainult 30 minutiks.


Kasuta sobivaid nõusid

Ära kasuta marineerimiseks metallnõusid, sest happelised ained võivad metalliga reageerida ja anda lihale ebameeldiva maitse. Kõige parem on kasutada spetsiaalseid suletavaid plastkotte või kaanega klaasnõusid, mida leiad alati Rimi tootevalikust.


Marinaadi ei saa teist korda kasutada!

Marinaad on värske ja kasutuskõlblik ainult üks kord, sest see puutub kokku toore liha või kalaga. Ära kasuta seda kastmena serveerimisel, sest see võib sisaldada toore liha tükikesi ja ohtliku või ebameeldiva toimega baktereid.


Populaarsed artiklid