0
0,00 €
Vali aeg

KALA

Kala võib küpsetada mitmet moodi - suitsutatuna, õrnalt keedetult ehk pošeerituna, madalal temperatuuril õlis küpsetatuna ehk confit’ina, praetuna, grillituna ja küpsetatuna. Grillimine on nendest valikutest kõige lihtsam. Grillides valmib kala kiiresti ning säilitab kalale omase maitse. Tihti võib kala grillile kinni jääda või hoopis laguneda. Anname nippe, kuidas seda vältida:

  • Soola kala enne grillimist. Väikseid kalu soola umbes 10 minutit ja suuri fileesid 30-60 minutit enne grillimist. Enne grillile asetamist pühi suurem osa soola maha
  • Tervena on hea grillida rasvasemaid kalu, nt lõhe, forell, karpkala, siig, heeringas ja rääbis või valge kala
  • Väikeseid kalu on lihtsam grillida grillimisplaadil
  • Et kala ei laguneks, pööra seda vaid vajadusel ja/või k​​​​​asuta grillvardaid. Kergestilagunevat kalafileed grilli metallresti vahel - kergem on keerata. Kahepoolset grillresti kasutades ära suru resti kinni, nii võib kala resti külge kleepuda ja kala kuivaks jääda.
  • Fooliumi sees koos kalaga grilli ka juurvilju, et saada värvilisemat ja tervislikumat einet. Koos küpsetades lisandub kalale mõnus maitse.

Kuidas kala grillida?

  1. Kõige lihtsam on grillida tervet kala. Seda ei pea eelnevalt soomustest puhastama, sest soomused aitavad kalal koos püsida. Grillides kalafileed, puhasta kala sisikonnast ja soomustest. 
  2. Tee tervele kalale paar sisselõiget mõlemale poole, see aitab paksemas osas kuumust ühtlasemalt jaotada.
  3. Lisa soola ja pipart üle kala ning ka sisemusse. Võid kala kõhu täita ürtidega, nagu koriander, till, basiilik ja salvei, ning sidruni ja võiga.
  4. Pintselda kala üle õliga.
  5. Veendu, et grillplaat või rest on kuum.
  6. Grilli tervet kala mõlemalt poolt umbes minuti, et anda kalale kuldset värvi. 
  7. Paki terve kala fooliumisse, aga mitte liiga tihedalt, ja pane grillile aurutama keskmisel kuumusel mõlemalt poolt vastavalt kala suurusele 6-8 minutiks. See annab kalale rohkem aroomi ja suitsumaitset.
  8. Serveeri värske salati ja kartuliga, sest kala ise pakatab headest rasvadest ja nii on eine tasakaalus.

Vaata rohkem, kuidas grillida kala

RETSEPTISOOVITUS

Puuplangul grillitud haug

Grilli puuplangul Peipsi haugi! See retsept sobib hästi neile, kes armastavad lihtsaid aga sügavaid maitseid. Sellele lõkkes grillitud haugile annab erilise suitsuse meki karamellistunud vahtrasiirup ja sidruni-tilli kombo.

Vaata retsepti

Koostisosad

Grillitud teriyaki lõhefilee

Lihtne grillkala retsept, kus tund aega enne grillimist pane kala marinaadi sisse

Vaata retsepti

Koostisosad

Süteräimed rosmariini ja sidruniga

Selle retsepti puhul võid rümpade asemel kasutada ka fileesid või isegi terveid puhastatud räimi. Fileed vajavad vaid vähest maitsestumist ja valmivad grillil murdsekund kiiremini kui rümbad.

Vaata retsepti

Koostisosad

Minu konto

Tähelepanu!

Tegemist on alkoholiga. Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Avaleht Tarneviis
0 0,00 €