Kuidas mune looduslikult värvida?
Munade naturaalseks värvimiseks on kaks varianti:
Üks võimalus on keeta vastavast toiduainest koos veega värviline vedelik ning asetada keedetud muna selle sisse mitmeks tunniks
Värvilise vedeliku keetmiseks kulub olenevalt toiduainest ca 15-60 minutit. Mida tumedam vedelik on, seda parem (siis jääb värv munale paremini külge).
Lase värvivedelikul enne munade sissepanekut jahtuda toatemperatuurini.
Lisa värvivette ka natuke äädikat, et värv kinnituks munakoorele paremini.
Munad võid ligunemise ajaks asetada külmikusse. Leotamise järel ära mune loputa!
Mune võib ka keeta näiteks kanges taimetees või kohvis, et saavutada munakoorele huvitav värvus
Teine võimalus: keeda munad koos erinevate taimede ja toiduainetega
Säti toore muna ümber näiteks kuuseoksi, kruubiterasid, ravimtaimi. Seejärel pane ümber näiteks sibulakoored, kapsalehed, spinatilehed ja kõige lõpuks mässi muna tugevalt valge riidetüki või marli sisse ning pane see keema. Keeda mune ca 10-15 minutit.
Peale keetmist lase munadel seista keeduvees veel paar tundi.
Pärast värvimist hõõru munad üle toiduõlise (nt oliivi- või kookosõli) köögipaberiga - see paneb matid munad rohkem särama!
Paar head nippi veel munade keetmiseks:
- Lase munadel seista vähemalt tunnikese toatemperatuuril enne keetmist (väiksem risk, et munakoor puruneb)
- Toasoojad munad aseta tühja keedunõusse ja kata need veega nii, et see on paar sentimeetrit üle munade
- Et keedetud munakoor kergemini lahti tuleks, on soovitatud lisada keeduvette natuke soola
- Ehmata tuliseid keedumune kohe peale keetmist külma veega - see pidavat ka aitama koorimisprotsessi!