Jörgen Kohal
Endine peakokk

Ära karda kala grillida!

Grill • 08 Aprill, 2018
Paljud pelgavad kala grillida – arvatakse, et see kuivab liigselt, jääb resti külge kinni, laguneb tükkideks ja rikub peo.

Kui aga rest on kuum, puhas ja õlitatud, võid loota ees ootamas suve ehk kõige hõrgumat grilliõhtut. Loe meie õpetussõnad läbi – viie minuti pärast tihkad võib-olla juba kala grillida.

Grillimine restiga

Vali õige kalafilee - rasvane ja tahke lihaga, mis püsib koos ega kuiva kergesti. Soovitatavalt lõhe või makrell. Aseta toatemperatuuril filee puhtasse ja õlitatud resti vahele. Oota ära, kuni kuumus on õige, söed peavad muutuma halliks. Aseta kala grillile. Pööra külge, kui servad on läbipaistmatud ja valged. Ole juures, sest kala valmib kiiresti. Kala on küps, kui see on üleni läbipaistmatu ja valge. Lõhe peab olema kahvaturoosa.

Torka kalasse proovitikk. Kui see läheb kalast kergesti läbi ja tundub seejärel vastu randme sisekülge kuumana, on roog nautimiseks valmis. Kui tahad olla täpne, kasuta digitaalset grillitermomeetrit. Kala on valmis, kui selle sisetemperatuur on tõusnud 56 kraadini.

Kaudne grillimine restil

Vali rasvane terve kala või paks filee, näiteks koha. Täida grilli üks pool sütega ja aseta kala nahapoolega allapoole, algul otse süte kohale. Umbes ühe minuti pärast pööra resti nii, et kala jääks sütest eemale. Aseta kaas peale, nüüd grillib kala kaudses kuumuses. Leia endale 15–20 minutiks muud tegevust ja toit ongi valmis! Kui kasutad grillitermomeetrit, aseta see selgroo kõrvale kala kõige paksemasse kohta, oota ka nüüd ära temperatuur 56 kraadi.

Kaitsed kala pinda, kui asetad kala ja resti vahele fooliumi. Kuid ära paki kala fooliumi sisse, muidu jääd ilma hõrgust grillimaitsest.

Grillimine lahtisel tulel

Õigupoolest ei ole siin vaja erilisi vigureid teha, lase kala maitsel esile tõusta ning kasuta ainult soola ja pipart. Võid lisada teisi sobivaid maitseaineid: sidrun, küüslauk, till, värsked ürdid, tšillipipar. Neid võib lisada ka marinaadi, mida pintseldatakse grillitavale kalale peale. Kui tahad grillida väherasvast kala, on marinaad või õli lausa kohustuslik.

Püüa või osta kala ning seejärel puhasta see. Tee nahka sisselõiked, et see ei tõmbuks kuumuses kokku. Maitsesta kala soolaga. Oota, kuni on tekkinud söed, sest ära grilli kala leekide kohal kuna see võib muutuda tervisele ohtlikuks. Grilli kala sütel 4-5 minutit.

Grillimine fooliumis

Vali välja kala. Sobib ka väherasvane kala, näiteks tursk või merilest. Lisa fooliumpakki pisut võid või õli, kartulit (eelkeedetult või õhukeste seibidena), tomatit, sibulat või muud, mida soovid koos kalaga nautida. Aseta kala grillile, oota 10–15 minutit ja ongi valmis! Täpsusearmastaja ütleks siinkohal, et fooliumi pakitud kala toiduks valmistamist ei nimetata grillimiseks, vaid auruga keetmiseks. Tõsi küll, aga sellegipoolest – kala tuleb mahlane ja ülimaitsev.

Mereandide grillimine

Nendega läheb kähku. Keedetud krevettidele piisab, kui neid vaid mõni sekund kummaltki poolt grillida, et anda neile värvi ja maitset. Rannakarbid on valmis siis, kui need avanevad. Küüslauguvõi ja sool on enesestmõistetavad maitsetugevdajad.

Sidrunipoolte grillimine

Kuumus muudab sidrunimahla mahedamaks ja magusamaks. Pressi sidrunipooled äsjagrillitud kalale peale – ülimaitsev!

Mida juua kala kõrvale

Kõige parem on grillida rasvast kala, seepärast sobib joogiks kõrvale maitseküllane hele laagriõlu, linnaseõlu või täidlane valge vaadivein. Alkoholivabad variandid on samuti suurepärased.

Kui küpsetad fooliumis väherasvast kala, näiteks ahvenat, turska või hokit, võib julgelt rikkuda põhimõtet, et kala kõrvale sobib ainult valge vein, ning serveerida kergemat punast veini. Et hapusust rohkem rõhutada ja alkoholimaitset leevendada, võid punase veini külmikus umbes tunni aja kestel jahutada 14-16 kraadini.


Populaarsed artiklid