Pasta pomodoro (tomatipasta)

  • Küpsetusaeg: 40min
  • Keskmine
Pasta pomodoro (tomatipasta)

Koostisosad

  • Oliiviõli
     2 spl
  • Kirsstomatid
     100 g
  • Küüslauk
     2 küüs (-nt)
  • Šalottsibul
     1 tk
  • Loorber
     1 tk
  • Tomatikaste
     300 g
  • Parmesan
      maitse järgi
  • Basiilik
     5 oksa
  • Tomatikontsentraat
     1 spl
  • Sool
      maitse järgi
  • Spagetid
     200 g
  • Või
     15 g
  • Jämesool
     10 g
  • Sidrun
     1 viil (-u)

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 2 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Lennutasime Itaaliast kohale koka Noel Moglia, kes viib meid Vahemeremaade kööki, täpsemalt Itaalia kööki ning valmistab maitsva pasta pomodoro ehk tomatipasta. 

Pane potti oliiviõli, käega puruks löödud küüslauguküüned, tükeldatud šalottsibul ja loorberileht. Tõsta pott madalale tulele ja kuumuta, kuni sibul muutub klaasjaks.
Lisa neljaks lõigatud kirsstomatid ja kuumuta veel viis minutit. Tavaliselt tomatid blanšeeritakse ja kooritakse, aga kuna me kodus tahame võimalikult vähe toitu ära visata, ei ole vaja tomateid koorida.
Lisa potti tomatikontsentraat ja kuumuta veel, et toores kontsentraadimaitse kaoks. Sega pidevalt, et mitte segu põhja kõrvetada! Kohe siis, kui kontsentraat on pisut kuuma saanud ja küpsenud, lisa tomatikaste ja kuumuta madalal tulel, et maitseid tugevdada. Sega aeg-ajalt.
Võta teine pott ja pane selles vesi keema. Lisa keevasse vette jäme sool ja basiilikuvarred, mida me kastmes ei kasuta, kuid mis annab pastale juurde aroomi ja värsket maitset.
Kalla kohe vette ka spagetid ja keeda paki juhiste järgi al dente (soovitan kurnata spagetid 2–3 minutit enne keetmise lõppu veest ja lõpetada pasta keetmine tomatikastmes, et ka pasta ise saaks rohkem tomatimaitset).
Samal ajal, kui pasta keeb, rebi käte abil tomatikastme sisse basiilikulehed, võta välja loorberileht ja küüslauguküüned ja maitsesta oma maitse järgi soolaga.
Kui spagetid on valmis ja kastme sisse valatud, algab pasta valmistamise üks tähtsamaid osasid – amalgamare (itaalia k), mida võib kutsuda pasta sidumiseks. See protsess seob maitsed, annab kreemja tekstuuri ja annab pastale viimase lihvi, et see taldrikule panna.
Pane pastale ja tomatikastmele juurde tükike võid, pisut oliiviõli ja lusikatäis keeduvett ning hakka pastat segama, et tomatikaste, pastast tulev tärklis, lisatud rasvad ja vesi emulgeeruksid ning tekitaksid kreemja tekstuuri.
Mida rohkem pastat liigutad ja segad, seda kreemjamaks see muutub. Kui tundub, et pasta hakkab kuivama, lisa pisut keeduvett.
Serveeri taldrikul ja riivi peale parmesani, pisut sidrunikoort värske maitse ja aroomi jaoks ning kaunista basiilikulehtedega.

Sarnased retseptid

Dandan-nuudlid

45min • Keskmine
Katri Merisalu
Toitumisnõustaja