Koostisosad
Köögiviljad
-
Baklažaan1 tk
-
Paprika1 tk
-
Kirsstomatid
-
Sidrun1 tk
-
Tšillipipar10 g
-
Küüslauk6 küüs (-nt)
-
Tüümian
-
Sool
-
Pipar
Ürdi-jogurtikaste
-
Kreeka jogurt
-
Petersell
-
Koriander
-
Till
Sidruni-oliiviõlikaste
-
Oliiviõli
-
Sidrun1 tk
Juhised
Pane tähele!
See retsept on mõeldud 4 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.
Ahjus küpsetatud lihtsatest köögiviljadest saab tõelise gurmeeroa, kui kasutad peakoka soovitatud väikesi nippe. Köögiviljad saavad mõnusa maitse ahjus, lihvi annavad oliiviõli ja tüümian, maitset toonib küpsetatud küüslaugust tehtud määre ning täpiks I peal on lihtsad sidruni-oliiviõlikaste ja ürdi-jogurtikaste.
Köögiviljad:
Lõika baklažaan ja paprika pikuti pooleks, tee lõikepinnale noaotsaga risti-rästi sisselõiked, vala peale oliiviõli, maitsesta soola-pipraga, lisa tüümian ja mässi eraldi fooliumisse
Samasuguse maitsestuse saab ka küüslaugupea ja tšillikaun, mis lähevad samuti fooliumisse pakituna ahju
Maitsesta samal moel ka kirsstomatikobar ja mässi fooliumisse, kuid ära vormi tihkeks pakiks, vaid jäta pealt avatuks
Koos tomatitega mässi fooliumisse ka tšillikaun
Pane köögiviljad küpsema 180-kraadisesse ahju. Küpsetusaeg sõltub suurusest. Orienteeruvaks ajaks võiks arvestada baklažaanile 30, paprikale 45, küüslaugule 45 ja tomatile 20 minutit
Lase ahjust tulnud köögiviljadel veidi jahtuda, siis eemalda koor
Baklažaani koor tuleb näppude või noa abil ära väga kergesti, järele jääb puhas baklažaanifilee
Eemalda küüslaugupeast küüned, pane sõelale ja hõõru püreeks nii, et koored jäävad sõelale. Määri küüslaugupüree mõlemale baklažaanipoolele
Eemalda tšillil seemned ja noa abil viljaliha koorest, vajaduse korral haki peenemaks ja määri sedagi baklažaanifileedele. Nipp! Tšillit tuleb alati enne kasutamist proovida, et see ei oleks liiga tuline
Eemalda paprikal lusika või noa abil seemned ja koor, viljaliha ei pea jääma terveks. Lõika paprika tükkideks ja tõsta baklažaanile
Koori ka tomatid ja tõsta needki baklažaanile
Fooliumile jäänud küpsetamisel tekkinud vedelik on suurepäraseks kastmeks, vala see köögiviljale. Kui foolium veidi kokku voltida, õnnestub väärtuslik kraam kerge vaevaga kätte saada
Pane köögiviljad veel korraks ahju. Neid võib kas ainult soojendada või pealt veidi pruunikaks küpsetada, kuidas rohkem meeldib. Võid panna köögiviljad salamandri alla, et need saaksid kergelt pruunika jume
Ürdi-jogurtikaste:
Eemalda ürtidel jämedamad varred ja haki ülejäänu peeneks. Varsi ära minema viska, neid saab kasutada näiteks puljongi keetmisel
Ürtide ja jogurti vahekord on tugevasti ürtide kasuks: pigem on tegemist ürdisalati kui kastmega, paksus võiks sarnaneda meie traditsioonilise sibulapealse hapukooresalatiga
Maitsesta musta pipraga. Soola ei ole vaja lisada, ainult musta pipart – nii tulevad ürdid kastmes jõulisemalt esile
Kreeka jogurtile võid lisada pisut sidrunimahla, et jogurt vähem hapu jääks
Nipp! Ürdi-jogurtikastet võib määrida ka saiale või leivale. Leivakatteks kasutamisel lisa ka veidi küüslauku
Sidruni-õlikaste: