Ajakiri Toit&Trend
Elustiiliajakiri

Tasakaalumaa Tai

Rahvusköögid • 13 Jaanuar, 2020
Igas Tai roas peavad olema tasakaalus neli maitset: hapu ja magus, soolane ja tuline.

Taimaad nimetatakse naeratuste maaks, sest sealsetel inimestel tundub kogu aeg olevat rõõmus meel. Võib-olla on nad rõõmsad ka selle pärast, et nende toit nii imeliselt maitseb – Tai kööki armastatakse kogu maailmas.

„Tai maitsed on nii äratuntavad, et ükskõik kus Tai toitu tehakse, pole võimalik seda ühegi teise köögiga segamini ajada,“ kinnitab eelmisel aastal Tallinnas Lasnamäe serval koos tailannast abikaasa Butsabaga Tai restorani Very Thai avanud Marcus Groth.

Road igaks elujuhtumiks

Restorani õhkkond on taipärane nagu roadki – kõik on lihtne ja kodune. Külastajad pole mitte kliendid, vaid külalised, keda Butsaba ja Groth kostitavad, Butsaba pole käinud kokakoolis, vaid õppis juba väiksena vanaema käe all süüa tegema, nii et Very Thai toidud on „päris“ ehk sellised, mida tailased ka ise söövad. Söögitegemine on Butsaba suur kirg. Marcus Groth on soomerootslane, kel selja taga edukas karjäär näitleja ja lavastajana. Eestiga seob teda armastus, mis algas paarikümne aasta eest, kui ta Saaremaale talu ostis.

Tailased armastavad väga süüa ega tüüta end dieetidega. Süüakse aeglaselt ja mõnuga ning kindlasti kellegagi koos. Ometi on tailaste hulgas väga vähe ülekaalulisi inimesi. „Tai kultuur, sealhulgas toidukultuur, on väga vana ja mitmekihiline. Toit pole mitte ainult toit, vaid ka ravim ja organismi mõjutaja. Igaks elujuhtumiks, iga meeleolu ja haiguse jaoks on omad road,“ toob Marcus välja Tai köögi omapära.

Populaarne tänavatoit

Nagu teistelegi Kagu-Aasia riikidele omane, süüakse ka Tais peaaegu kõike, mida maal, meres, mägedes, jõgedes ja järvedes leidub.

Taimaal süüakse väljaspool kodu palju rohkem kui Eestis. Miks peakski kodus ennast toiduteoga vaevama, kui väljas süüa on nii odav ja pakkumine tohutu? Lisaks arvukatele restoranidele ilmub lõuna-, aga eriti õhtusöögi ajal tänavatele lugematul hulgal toidukärusid kõikvõimalike roogadega. Tai tänavatoit on maailmakuulus. Eriti eksootilised näevad välja toidukärud, mille raami küljes lipendavad kuivatatud kaheksajalad, mis on Taimaal väga populaarne snäkk.

Laialt levinud tänavatoiduks on ka vardaroad ning kooritud ja tükeldatud puuviljad, mida hoitakse jää peal, et need suures kuumuses oma värskust ei kaotaks.

Neli maitset

Tai toidu maitsestamisel on kõige olulisem roll tšillipipardel, sagedaseks maitsekombinatsiooniks on tšilli, küüslauk ja laim. Väga palju kasutatakse ürte, eriti koriandrit ja basiilikut. Basiilikut on mitut liiki ja iga toidu juurde käib oma. Oluline roll maitsete kujundamisel on ingveri sugulasel galangalil, kahvrilaimi lehtedel, kookospiimal, sidrunheinal ja tamarindil. Soola asemel kasutatakse sageli kalakastet, fermenteeritud kaladest valmistatud maitseainet. Kalakastme lõhna võib võrrelda vanaks läinud heeringa soolvee omaga ja esialgu on sellega raske harjuda. Kalakastet pakutakse eraldi kausikestes ka roogade kõrvale, sageli koos soja-, austri- ja tšillikastmega. Magusaks teeb Tai toidu palmisuhkur, haput maitset annavad laimimahl ja tamarind.

„Sageli arvatakse, et Tai köök on hästi tuline, aga see pole nii,“ julgustab Marcus tšillit mitte kartma. Tõsi, mõnes roas, näiteks papaiasalatis on seda tõesti palju, aga seda Very Thai restoranis igapäevaselt ei pakuta. Kes aga tahab kodus seda ise teha, neile annab Marcus vihje, et papaia asemel sobib väga hästi ka meie kodune nuikapsas – maitse on sarnane. Tuliste roogade kõrval on väga palju selliseid, kus tšillit polegi või on hästi vähe.

Taipäraste roogade tooraine on suuremalt jaolt Eestis kättesaadav, kuid iga kord, kui Butsaba käib kodumaal, toob ta toidukraami kaasa – seal on kõik värskem ja odavam. Mõne toiduaine toob Marcus ka Helsingist, kus on palju Aasia toidule spetsialiseerunud poode.

Kas oled juba riisi söönud?

Tailaste kõige olulisem toiduaine on riis, seda süüakse igaks toidukorraks. Kel muud pole, see sööb ainult riisi ja saab sellest kõhu täis. Riisi süüakse ka salati ja supi kõrvale ning magustoiduks. Tai on üks maailma suurimaid riisikasvatusmaid ja sealsete toidupoodide riisiriiulitelt leiab lugematul hulgal eri riisisorte. Riisil on tailaste elus nii suur roll, et isegi nende kõige tavalisem tervitus tähendab vabas tõlkes: „Kas sa oled juba riisi söönud?“

Riis on tailastele nii tähtis, et isegi nende tervitus tähendab: "Kas sa oled juba riisi söönud?"

Süüakse ka nuudleid, enamasti riisi-, aga ka nisu- ja mungoanuudleid ning mitmesuguseid salateid. Taimaal on väga pikk rannajoon ja seal on suuri jõgesid, seetõttu jätkub neil toiduks hulganisti kalu ja mereande. Eriliselt head on sealsed mitmes kujus ja mõõdus krevetid, krabid ja teised koorikloomad.

Aga Taimaal süüakse ka liha, nii kana-, sea- kui veiseliha – põhjas rohkem, lõunas, kus meri lähemal, vähem. „Tailased söövad kõike,“ kinnitab ka Marcus.


Populaarsed artiklid