Jörgen Kohal
Peakokk

Sealiha sobib igaks päevaks. Valmista seda õigesti!

Liha • 09 Veebruar, 2018
Sealiha on õrn ja mahlane, hea maitsega ja sobib nii argipäevaks kui ka pidudeks.  Pealegi on see oma hinda väärt.

Kui mõni siseorgan välja jätta, sobivad söömiseks kõik sea kehaosad – alustades hõrgust sisefileest ja lõpetades seajalgadega.

Sealiha peab olema läbiküpsetatud, kuid mitte üleküpsenud. Siis võib see muutuda kuivaks ja krõmpsuvaks. Hea viis saada mahlast, kuid siiski läbiküpsenud sealiha on pikk küpsetamine ahjus madalal temperatuuril.

Eesti köögi traditsiooniliste roogade kõrval tasub sealiha proovida Hiina ja teiste Aasia köökide roogades ning kohe kindlasti kuulub krõbedaks küpsetatud peekoniviil ühe inglisepärase härjasilmadega hommikusöögi juurde!

Kuidas sealiha osta?

Hea sealiha on heleroosa värvusega, kergelt niiske, kuid mitte nähtavalt märg või õline. Rasv on valge. Nahk peab olema kuiv ja kindlasti mitte limane. Sealiha pärineb tavaliselt umbes kuue kuu vanuselt sealt, vanemate sigade puhul on liha jämedakoeline ja ka valmistades on sellest lihast raske hõrku rooga saada.

Kuidas sealiha säilitada?

Säilita sealiha külmkapi alumistel riiulitel, eemal ja allpool valmis toitudest. Kui ostsid liha valmispakendis, siis tuleks seda samamoodi ka säilitada. Lahtisena ostetud sealiha peaks olema pakendatud paberisse või toidukilesse. Lahtiselt ostetud seahakkliha säilib külmikus paar päeva, ülejäänud tükid seisavad kolm kuni neli päeva. Kui liha valmistamine jääb kauemaks, tuleks kasutada sügavkülma, kus sealiha võib säilitada neli kuni kuus kuud.


Populaarsed artiklid

Sinu parema teenuse tagamiseks kasutame sellel lehel küpsiseid. Külastades lehekülge nõustud küpsiste kasutamistingimustega.