Jörgen Kohal
Peakokk

Kuidas liha ahjus küpsetada?

Liha • 09 Veebruar, 2018
Ahi kuumutab igast küljest, seepärast sobib ahjus hästi küpsetada suuri tagaosalihatükke. Meeles tuleb aga pidada lihtsalt õpetusi, mis aitavad saavutada parima maitse.

Soojenda liha toatemperatuurini ja pruunista igast küljest, siis saad ilusa värvitooni. Hõõru sisse sool, pipar ja soovi korral muid vürtse, seejärel aseta liha kitsasse kuumuskindlasse vormi.

Ahju tavatemperatuur liha küpsetamisel on 150–175 °C. Liha võib küpsetada ka kõrgel temperatuuril, 200 °C juures ja kõrgemal. Seda on kõige parem teha väikeste lihatükkide puhul. Temperatuuride erinevus liha pinna ja keskosa vahel on suur ja see võib anda väga hea tulemuse, kuid siin on vajalik täpsus, sest üleküpsetamise oht on suur.

Võta liha välja vahetult enne, kui see saavutab soovitud sisetemperatuuri. Liha küpseb nimelt mõne kraadi võrra järele. Suure lihatüki sisetemperatuur, mida on ahjus kõrgel temperatuuril küpsetatud, võib pärast veel tõusta 3–5 °C.

Lase lihal alati enne lahtilõikamist seista, soovitatavalt mähituna võipaberisse, mis laseb läbi soojust, kuid mitte niiskust. Siis jõuab küpsemine lõppeda, lihaviilud on mahlased ja näevad head välja.

Pikk küpsetamine madalal temperatuuril, 125 °C või vähem, sobib suurepäraselt tugevama sidekoega esi- ja tagaosa lihale, mis vajab pikka valmistusaega. Liha kaotab vähem vedelikku kui kõrgel temperatuuril, lihatükid jäävad uskumatult pehmed ja mahlased. Temperatuurierinevus pinnal ja sees on väiksem – kogu lihatüki temperatuur on peaaegu ühesugune. Juba pehmete lihatükkide jaoks see küpsetusviis siiski ei sobi. Nende konsistents võib muutuda pasteeditaoliseks.


Populaarsed artiklid

Sinu parema teenuse tagamiseks kasutame sellel lehel küpsiseid. Külastades lehekülge nõustud küpsiste kasutamistingimustega.