Millal mitte kartulit süüa?
Kartulimugulad, mis on palju valgust näinud, võivad hakata muutuma roheliseks ja hakkavad tootma endas mürgist ainet, mille nimi on solaniin. Selliseid kartuleid ei tasu süüa! Kartul säilib kõige paremini pimedas ja pigem jahedas kohas.
Rimis müügil olevad kartulisordid: ’’Solist’’, ’’Marabel’’, ’’Flavia’’, ’’Elfe’’, ’’Laura’’ ja ’’Salome’’.
Hea pudrukartul
Pudrukartuliks soovitatakse sellist kartulit, mis keeb hästi katki ja on jahune. Sellised on näiteks järgmised sordid:
- ’’Varajane kollane’’
- ’’Afra’’
- ’’Maret’’
- ’’Satina’’
- ’’Granola’’
- ’’Blue Congo’’
- ’’Ando’’
- ’’Birgit’’
- ’’Solist’’
- ’’Reet’’
- ’’Juku’’
Hea keedukartul
Keedukartuli keetmiseks sobivad sellised sordid, mis ei kee katki ja jäävad kokku. Kõige vähem lagunevad sellised sordid:
- ’’Red Lady’’
- ’’Romera’’
- ’’Secura’’
- ’’Marabel’’
- ’’Milva’’
- ’’Flavia’’
- ’’Gala’’
- ’’Princess’’
- ’’Solist’’
- ’’Laura’’
- ’’Secura’’
Hea salatikartul
Heaks salatikartuliks peetakse sellist kartulit, mis keetmise järel jääb tihe ja nätske ning püsib ühes tükis. Salatikartuliks vali midagi järgmistest sortidest:
- ’’Campina’’
- ’’Princess’’
- ’’Baltic Rose’’
- ’’Red Sonia’’
- ’’Gala’’
- ’’Anti’’
- ’’Nicola’’
- ’’Berber’’
- ’’Ants’’
Hea ahjukartul
Ahjukartulite tegemine õnnestub kindlasti siis, kui kasutad sorti, mis pehmeneb hästi, aga laguneb seejuures vähe. Kas teadsid, et hea ahjukartul valmib siis, kui kartul panna ahju kus vähemalt kuumust 250 kraadi?! Proovi ahjukartulit teha järgmisest kartulisortidest:
- ’’Gala’’
- ’’Granola’’
- ’’Red Lady’’
- ’’Romera’’
- ’’Satina’’
- ’’Secura’’
- ’’Toscana’’
- ’’Baltic Rose’’
- ’’Varajane kollane’’
- ’’Agria’’
- ’’Birgit’’
- ’’Reet’’
Hea praekartul
Praekartuli tegemiseks sobivad sordid, mis küpsetamisel eriti ei lagune ja on mõõdukalt jahused. Sordid, mis ei võta hästi rasva sisse. Proovi midagi nendest kartulisortidest:
- ’’Birgit’’
- ’’Gala’’
- ’’Princess’’
- ’’Solist’’
- ’’Salome’’
- ’’Wega’’