IDUST IDEENI: Soolakurkide saladus

Köögiviljad • 09 Juuni, 2025
Soolakurgid on eestlaste suvine lemmik, mis sobib nii prae kõrvale, grillipeole kui ka niisama näksimiseks. Kui sa pole veel proovinud neid ise teha, siis nüüd on aeg! Soolakurkide valmistamine on lihtne, lõhnab nostalgiliselt ja maitseb alati paremini kui poest ostetud kurgid. 
 

Soolakurkide kuldreegel

Kõige alus on soolvesi. Klassikaline vahekord on järgmine:

  • 1 kg kurke = 1 liiter vett
  • 1,5–2 supilusikatäit jämesoola
  • Soovi korral lisa ka 1 supilusikatäis suhkrut, mis pehmendab maitset.

Kõigepealt sega sool ja soovi korral suhkur külma või kuuma vee sisse kuni need on täielikult lahustunud. Ja siit edasi algab juba looming!

Nipid kiiremateks kurkideks

Kui kannatust napib ja tahaks juba samal või järgmisel päeval krõmpsuvat kurki süüa, siis siin mõned nipid:

  • Lõika kurgilt otsad maha – nii pääseb soolvesi kiiremini sisemusse ja maitsed imenduvad kiiremini.
  • Kalla soolvesi kuumana kurkidele peale – see kiirendab protsessi, kuigi kurgid võivad tulla veidi pehmemad kui külma veega valmistades.
  • Leota kurke enne valmistamist jääkülmas vees – see muudab nad eriti krõmpsuvaks.

Klassikalised soolakurgid purki

Tahad vanaema moodi soolakurkide maitset? Siis vajad lisaks kurkidele ka järgnevat:

  • Mustsõstralehed
  • Mädarõikalehed
  • Küüslauguküüned
  • Tillivarred ja -õisikud

Lao kõik need kihiti purki ja lõpuks kalla peale valmis soolvesi. Kata purk kaane või marliga. Lase kurkidel seista toas paar päeva ja pane edasi külmikusse maitsestuma.

Vürtsikamad variandid

Kui eelistad veidi särtsakamat elamust, proovi lisada ka:

  • Viilutatud tšillipipart
  • Sinepiseemneid

Need annavad kurkidele kerge tulisuse ja sügavama maitse, mis sobib ideaalselt grillitud liha või vürtsikate roogade kõrvale.

Kilekotikurgid – ülikiire lahendus

Kui tahad maitseelamust juba paari tunni pärast, siis tee kilekotikurke:

  1. Viiluta värsked kurgid.
  2. Pane need kilekotti koos ohtra hakitud tilli ja küüslauguga.
  3. Lisa mõned näputäied soola.
  4. Raputa kõik korralikult läbi ja tõsta külmkappi.

Juba mõne tunni pärast saadki nautida äsja soolatud kurki!


Populaarsed artiklid