IDUST IDEENI: Soolakurkide saladus

Soolakurkide kuldreegel
Kõige alus on soolvesi. Klassikaline vahekord on järgmine:
- 1 kg kurke = 1 liiter vett
- 1,5–2 supilusikatäit jämesoola
- Soovi korral lisa ka 1 supilusikatäis suhkrut, mis pehmendab maitset.
Kõigepealt sega sool ja soovi korral suhkur külma või kuuma vee sisse kuni need on täielikult lahustunud. Ja siit edasi algab juba looming!
ㅤ
Nipid kiiremateks kurkideks
Kui kannatust napib ja tahaks juba samal või järgmisel päeval krõmpsuvat kurki süüa, siis siin mõned nipid:
- Lõika kurgilt otsad maha – nii pääseb soolvesi kiiremini sisemusse ja maitsed imenduvad kiiremini.
- Kalla soolvesi kuumana kurkidele peale – see kiirendab protsessi, kuigi kurgid võivad tulla veidi pehmemad kui külma veega valmistades.
- Leota kurke enne valmistamist jääkülmas vees – see muudab nad eriti krõmpsuvaks.
ㅤ
Klassikalised soolakurgid purki
Tahad vanaema moodi soolakurkide maitset? Siis vajad lisaks kurkidele ka järgnevat:
- Mustsõstralehed
- Mädarõikalehed
- Küüslauguküüned
- Tillivarred ja -õisikud
Lao kõik need kihiti purki ja lõpuks kalla peale valmis soolvesi. Kata purk kaane või marliga. Lase kurkidel seista toas paar päeva ja pane edasi külmikusse maitsestuma.
ㅤ
Vürtsikamad variandid
Kui eelistad veidi särtsakamat elamust, proovi lisada ka:
- Viilutatud tšillipipart
- Sinepiseemneid
Need annavad kurkidele kerge tulisuse ja sügavama maitse, mis sobib ideaalselt grillitud liha või vürtsikate roogade kõrvale.
ㅤ
Kilekotikurgid – ülikiire lahendus
Kui tahad maitseelamust juba paari tunni pärast, siis tee kilekotikurke:
- Viiluta värsked kurgid.
- Pane need kilekotti koos ohtra hakitud tilli ja küüslauguga.
- Lisa mõned näputäied soola.
- Raputa kõik korralikult läbi ja tõsta külmkappi.
Juba mõne tunni pärast saadki nautida äsja soolatud kurki!