IDUST IDEENI: kukeseente puhastamine ja säilitamine
Ära pese kukeseeni – puhasta kuiva meetodiga
Kukeseened on vee suhtes tundlikud – nad imavad vedeliku kiiresti endasse ja võivad kaotada oma iseloomuliku maitse ning tekstuuri. Seepärast on kõige parem seened puhastada ilma neid pesemata.Kasuta selleks:
- pehmet pintslit või hambaharja, millega saad õrnalt mustuse ja metsapuru eemaldada
- teravat väikest nuga, et lõigata ära seenele jäänud mullased või riknenud osad
Kui seened on väga mustad ja kuivpuhastus ei aita, siis tuleb minna järgmise sammu juurde.
Kui pead pesema, tee seda külma veega ja kuivata kohe
Kui ilma veeta ei saa – näiteks kui seened on väga liivased või märgades oludes korjatud – siis pese neid kiiresti külma veega ja kuivata koheselt:
- kasuta kuivatamiseks majapidamispaberit või puhtaid köögirätikuid
- ära lase seentel vette seisma jääda – nad muutuvad nätskeks ja kaotavad oma tekstuuri
Kuumuta seeni enne säilitamist ehk eemalda liigne vesi
Kukeseened sisaldavad looduslikult palju vett. Enne sügavkülmutamist tuleks neid kuumutada kuival pannil, et liigne vedelik välja aurustuks. Lihtsalt:
- pane puhastatud seened pannile
- kuumuta keskmisel kuumusel kuni kogu vesi on aurustunud ja seened hakkavad kergelt pruunistuma
Ära lisa rasva enne külmutamist
Kui plaanid seeni sügavkülmutada, siis ära lisa kuumutamise ajal võid ega õli. Rasv muutub sügavkülmas rääsunuks ja rikub seente maitse.
Tükelda suuremad, jäta väiksemad terveks
Kukeseened tõmbuvad kuumutades kokku. Seetõttu võid suuremad seened tükeldada enne pannile panekut – nii on hiljem lihtsam neid kasutada. Väiksemad seened jäta aga terveks, et säiliks nende kaunis välimus ja tekstuur.
Kokkuvõtteks: Kukeseente puhastamine ja säilitamine võib tunduda tülikas, aga kui teed seda õigesti, saad nautida nende maitset ka siis, kui seenemets juba lume all puhkab. Oluline on vältida liigset vett ja rasva ning hoida seened võimalikult looduslähedased – just nii, nagu nad metsas kasvavad.