IDUST IDEENI: kukeseente puhastamine ja säilitamine

Idust ideeni • 16 Juuli, 2025
Suvi ja sügis on kukeseente korjamise aeg – need kuldkollased metsaseened rõõmustavad seenesõpru oma maitse ja aroomiga. Kukeseened on tõeline delikatess, kuid nende puhastamine ja säilitamine nõuab pisut kannatlikkust ning teadmisi. Järgides allpool toodud nippe, säilitad kukeseente parima maitse ja tekstuuri ka hilisemaks kasutamiseks.

Ära pese kukeseeni – puhasta kuiva meetodiga

Kukeseened on vee suhtes tundlikud – nad imavad vedeliku kiiresti endasse ja võivad kaotada oma iseloomuliku maitse ning tekstuuri. Seepärast on kõige parem seened puhastada ilma neid pesemata.Kasuta selleks:

  • pehmet pintslit või hambaharja, millega saad õrnalt mustuse ja metsapuru eemaldada
  • teravat väikest nuga, et lõigata ära seenele jäänud mullased või riknenud osad

Kui seened on väga mustad ja kuivpuhastus ei aita, siis tuleb minna järgmise sammu juurde.

Kui pead pesema, tee seda külma veega ja kuivata kohe

Kui ilma veeta ei saa – näiteks kui seened on väga liivased või märgades oludes korjatud – siis pese neid kiiresti külma veega ja kuivata koheselt:

  • kasuta kuivatamiseks majapidamispaberit või puhtaid köögirätikuid
  • ära lase seentel vette seisma jääda – nad muutuvad nätskeks ja kaotavad oma tekstuuri

Kuumuta seeni enne säilitamist ehk eemalda liigne vesi

Kukeseened sisaldavad looduslikult palju vett. Enne sügavkülmutamist tuleks neid kuumutada kuival pannil, et liigne vedelik välja aurustuks. Lihtsalt:

  • pane puhastatud seened pannile
  • kuumuta keskmisel kuumusel kuni kogu vesi on aurustunud ja seened hakkavad kergelt pruunistuma

Ära lisa rasva enne külmutamist

Kui plaanid seeni sügavkülmutada, siis ära lisa kuumutamise ajal võid ega õli. Rasv muutub sügavkülmas rääsunuks ja rikub seente maitse.

Tükelda suuremad, jäta väiksemad terveks

Kukeseened tõmbuvad kuumutades kokku. Seetõttu võid suuremad seened tükeldada enne pannile panekut – nii on hiljem lihtsam neid kasutada. Väiksemad seened jäta aga terveks, et säiliks nende kaunis välimus ja tekstuur.

Kokkuvõtteks: Kukeseente puhastamine ja säilitamine võib tunduda tülikas, aga kui teed seda õigesti, saad nautida nende maitset ka siis, kui seenemets juba lume all puhkab. Oluline on vältida liigset vett ja rasva ning hoida seened võimalikult looduslähedased – just nii, nagu nad metsas kasvavad.


Populaarsed artiklid