13 müüti grillimise kohta

Grill • 27 Juuni, 2018
Paljud arvavad, et on grillimises maailmameistrid. Sellegipoolest ei tea nad grillimisest ööd ega ilma, sest müüte ja pooltõdesid võetakse faktide pähe. Näiteks, kas grillimine teeb sind rõõmsamaks?

„Grillimine teeb sind rõõmsaks“

Jah, see on täitsa tõsi! Ligikaudu pooled vastanutest ICA iga-aastases Grillimiseraportis, mis just tänavu põhjalikumalt uuris, kuidas inimesed grillides end tunnevad, millest nad grilli ümber räägivad, mida neile meeldib grillida ning palju muud, ütlesid, et just grillimine teeb nad palju rõõmsamaks võrreldes muu toiduvalmistamisega. Kõige rõõmsamad on sellest mehed. Tervenisti 45% leiab ka, et grillimine mõjutab nende vaimset tervist positiivselt. See tuleneb äkki sellest, et me grillime enamasti vabal ajal ja koos inimestega, kes meile meeldivad, aga muidugi ka sellest, et grillimine ise viib imeliste maitseelamusteni. Lõõgastus, harmoonia ja rõõm seostuvad rootslaste jaoks kohe grillimisega.

„Söegrill annab palju parema maitse kui gaasigrill“

Soojusallikas ei avalda olulist mõju grillitud toidu maitsele. Grillimise ajal saadud maitse pärineb liha rasvast, mis langeb grillile, aurustub ja uuesti lihasse tungib. Liha maitse ei sõltu seega söest. Kui tahad toitu grillimise ajal maitsestada, pane paar niisket hikkorilaastu perforeeritud fooliumisse ja aseta grillile.

„Ma marineerin kiiviga, nii läheb liha pehmemaks“

Kindlasti panevad puuviljad nagu kiivid ja papaia liha ensüümid lagunema, kuid mõõdetav mõju nõuab igatahes mitmepäevast marineerimist soolaga. Vihje: osta pehmet liha!

„Ma grillin alati veise sisefileed täpselt 2 minutit kummalgi küljel“

Ära grillimisaegu pimedalt jälgi, võta neid kui soovitusi. Ajad sõltuvad ikka liha tüübist, selle paksusest ning grilli kuumusest.

„Ära liha enne grillimist kunagi soola, see imeb niiskuse välja“

Väide vastab tõele, aga ainult juhul, kui sa soolad liha rohkem kui 20 minutit enne grillimist. Püüa soolata vaid paar minutit varem, see ei tee liha kuivaks, ainult maitsvamaks. Pipart ära pane enne grillimist liha peale, kõrbenud pipar on nimelt kibe.

„Liha tuleb ainult ühe korra pöörata“

See on lihtsalt lollus. Mitu korda pöörata on pigem tark. Nii langeb liha temperatuur ühel küljel, mis saab puhata, samal ajal kui teine saab grillida. Sel viisil saad hästi grillitud lihatüki, mis pole väljast kõrbenud ega seest toores.

„Grilli liha pealispind ära, siis lähevad poorid kinni ja niiskus jääb sisse“

Noh, see kõlab mõistlikult, vähemasti teoorias... Aga pole uuringuid, mis kinnitaksid, et praetud pealispinnaga liha hoiaks vedelikku paremini kui toores liha. See lihtsalt maitseb hästi.

„Süütevedelik rikub toidu maitse ära“

Kui grill on süütevedelikuga süüdatud ja sa alustad grillimist liiga vara, siis võib lihale jääda imelik maitse külge. Aga kui sa õigesti teed, siis sel mõju ei ole − ehk siis, kannatlikkust! Kasuta süütevedelikku ainult tule süütamiseks. Oota enne grillimise alustamist, kuni söed on hallid - see tähendab et süütevedelik on juba ammu kadunud. 

„Gaasigrill suitseb rohkem kui söegrill“

Ei, see pole tõsi. Tegelikult pole mingit alust väita, et gaasigrill suitseb rohkem kui söegrill. Tänapäeval on grillidel olemas isegi seaded, mis lubavad leeki kontrollida ja palju muud.

„Grillkahvel on liha pööramiseks parim asi“

Ei − grillkahvel ikkagi ei ole parim abimees liha pööramisel. Nimelt purustavad kahvliharud liha pinna ja on oht, et palju maitsvat lihamahla voolab välja = kuiv liha. Muidugi pole hullu, kui teed ühe torke või pistad termomeetri liha sisse, aga püüa rohkem mitte torkida.

„Ära kunagi puhasta veel kuuma võret“

Kõrbenud liha on palju lihtsam eemaldada veel kuumalt võrelt. Nii et õpi võret harjaga puhastama niipea, kui toit valmis on. Kasuta ahjukindaid, et sa põletada ei saaks!

„Grillimine on tervislikum kui praadimine“

Ei, kui sa lihtsalt võrdled toitu, mida grillitakse või praetakse, siis tekib tume pind sõltumata valmistamismeetodist. Niinimetatud Maillard‘i reaktsioon, kui süsivesikud ja valgud kuumuses omavahel reageerivad, loob imelisi maitseid, aga moodustab samaaegselt vähki tekitavaid aineid. Kui soovid grillimisel tervist säästa, on hea variant näiteks hõbepaberis grillitud kala või köögiviljad, aga ka üldse rohelise, kala ja linnuliha eelistamine punase liha asemele. Püüa vältida ka liigselt kõvaks grillitud toitu ning lõika alati mustad tükid ära.

„Grillimine on keskkonnale kahjulik“

Jah, nii grillimisel endal kui ka sellel, mida me grillime, on oma mõju. Keskkonna säästmiseks eelista sütt gaasile, osta ökomärgistatud sütt ja vähenda süütevedeliku kasutamist. Grilli pigem valget liha, kala ja taimseid tooteid kui punast liha. 


Populaarsed artiklid

Sinu parema teenuse tagamiseks kasutame sellel lehel küpsiseid. Külastades lehekülge nõustud küpsiste kasutamistingimustega.