Pardifilee jõuluvürtsidega apelsinikastmes

  • Küpsetusaeg: 25min
  • Keskmine
Pardifilee jõuluvürtsidega apelsinikastmes
Ajakiri Toit&Trend
Toit&Trend retseptid

Koostisosad

  • Pardifilee
     2 tk
  • Sool
     
  • Pipar
     

Jõuluvürtsidega apelsinikaste

  • Apelsinimahl
     2.5 dl
  • Valge veini äädikas
     2 spl
  • Mesi
     2 g
  • Vana Tallinna liköör
     3 spl
  • Kaneelikoor
     1 tk
  • Ingver
     3 viil (-u)
  • Tähtaniis
     3 tk
  • Nelk
     3 tk
  • Maisitärklis
     0.5 tl
  • Vesi
     
  • Või
     
  • Sool
     
  • Pipar
     

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 4 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Mahlast, seest veel pisut roosat ja pannil krõbeda nahakooriku saanud pardifileed on võimatu mitte armastada. Ja kui juba kord pardifilee valmistamise käppa saad, siis lihtsamat pidurooga on raske ette kujutada. Selles retseptis aitab fileele lõppviimistluse anda jõuluvürtsidega apelsinikaste.

Part: Joonista terava noa abil rasvase nahapoole sisse peened ruudud. Ära liha sisse lõikeid tee, muidu jookseb mahl välja ja part jääb kuivaks

Aseta filee külmale pannile, nahapool all, ja lase rasval kolmveerandkuumuses välja sulada. Kuivale pannile pandud fileest sulab rasva välja (võid rasva vahepeal ära kallata ja kasutada seda näiteks ahjujuurikate tegemisel)
Kui nahaga pool on piisavalt pruunistatud ja krõbe, lisa veidi kuumust, keera filee teistpidi ning pruunista
Samamoodi pruunista võimaluse korral filee küljed
Maitsesta soola ja pipraga
Sõltuvalt liha suurusest pead nüüd otsustama, kas see vajab veel ahjus järelküpsemist või piisab pannil pruunistamisest. Pardiliha võiks seest jääda roosa, mitte päris läbi küpsenud. Suurem filee (400–450 g) tõsta 200-kraadisesse ahju 5–10 minutiks. Küpsust saad hinnata liha vetruvuse järgi: mida toorem liha, seda vetruvam
Tõsta ahjust või pannilt võetud liha kaussi, kata kauss näiteks taldrikuga ja jäta umbes 10 minutiks rahunema

Apelsinikaste: Sega potis apelsinimahl teiste kastme koostisainetega (välja arvatud tärklis ja või), kuumuta keemiseni

Alanda kuumust ning lase kastmel umbes poole võrra kokku keeda
Lisa vähese veega segatud tärklis, lase kastmel pakseneda
Sega juurde või ja maitsesta kaste lõplikult

Serveerimine: Lõika terava noa abil fileest viilud ja serveeri apelsinikastmega

Juurde võid lisada fileeritud ehk kelmetest puhastatud apelsinilõike

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.

Alkohol võib kahjustada teie tervist.

Sarnased retseptid

Jogurtimunad

4h • Keskmine

Koorene kana

25min • Lihtne

Peedi jõulutart

2h • Keeruline