Kartuligratään

  • Küpsetusaeg: 1h 10min
  • Keskmine
Kartuligratään
Ajakiri Toit&Trend
Toit&Trend retseptid

Koostisosad

  • Kartul
     600 g
  • Sibul
     1 tk
  • Riivitud juustu (nt Emmental)
     80 g
  • 35% koor
     2 dl
  • Või
      Vormi määrimiseks
  • Tüümian
      Värske
  • Sool
     1 tl
  • Pipar
     

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 4 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Kartuligratään on ehe näide selle kohta, kuidas vähestest ja lihtsatest koostisosadest valmib roog, mida süües on tunne, et kasutatud on tervet plejaadi kalleid komponente ning peakoka väärilisi kokkamisoskusi.

Koori kartulid ja lõika 1 mm paksusteks imeõhukesteks viiludeks. Kõige parem on seda teha mandoliiniga. Kui su majapidamises sellist riistapuud pole, lõika viilud õhukese teraga terava noaga, aga varu selleks aega ja kannatust

Lõika noaga ka sibulast õhukesed viilud

Vajadusel riivi juust

Määri umbes 22 cm läbimõõduga ahjuvormi põhi ja servad võiga

Lao vormi põhja õhuke kiht kartuleid, viilude servad veidi üksteise peal

Sekka säti ka sibulaid

Puista peale veidi soola

Raputa peale õhuke juustukiht

Jätka, kuni kõik kartulid on kasutatud

Kõige pealmiseks kihiks jäägu riivjuust

Soojenda koor potikeses kuumaks ja vala kartulitele-juustule

Kata ahjuplaat fooliumiga. See on vajalik ahju puhtana hoidmiseks, kuna koor võib vormist hakata üle mulisema

Aseta vorm fooliumiga kaetud ahjuplaadile ja tõsta 200-kraadisesse ahju 15ks minutiks

Alanda kuumus 160 kraadini ja küpseta veel umbes 45 min kuni gratääni pealispind on krõbe, sisemus pehme

Kui sulle tundub, et pealispind hakkab liiga tumedaks minema ajal, kui sisemus ei ole veel päris küps, kata vorm fooliumiga

Serveerimisel saputa peale hakitud tüümiani ja musta pipart

Sarnased retseptid

Vanaema õunakook

45min • Lihtne

Florentiinid

35min • Keskmine
Ajakiri Toit&Trend
Toit&Trend retseptid

Borš

1h • Lihtne