Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Viis põhjust, mis teevad sibulast supertoidu

Tervis • 23 Jaanuar, 2018
Sibul kannab supertoidu nime uhkusega! Sibul kuulub enim kasutatud köögiviljade hulka ning on kokakunstis kõrgelt hinnatud. 

Sibul sisaldab märkimisväärselt tervist edendavaid toitaineid ja keemilisi ühendeid, samuti naturaalseid suhkruid, C-, E-, A- vitamiine ning mõningaid B-grupi vitamiine. Mineraalidest leidub vastavalt kasvatuspaiga mulla koostisele naatriumi, kaaliumi, rauda, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, tsinki, vaske, mangaani ja seleeni.

Sibul mõjub organismile põletikuvastaselt

Paljud haigused saavad alguse sellest, kui keha on pidanud liiga kaua taluma põletikku. Sibulat on läbi ajaloo kasutatud rahvameditsiinis põletike ja infektsioonide ennetamisel ning ravimisel. Peale selle leidub sibulas palju antioksüdante, mis samamoodi aitavad võidelda kehas oleva põletikuga. Sibulast on samuti kasu akne leevendamisel.

Sibul võib aidata ennetada vähki haigestumist

Sibula mõju erinevatele vähkkasvajatele on uuritud väga palju ning on leitud, et sibulal võib olla vähivastane toime. Sibul sisaldab üsna suurel määral sulforafaani, millel on avastatud efektiivne mõju vähirakkude vastu. Samuti on teadlased kindlaks teinud, et sibulad sisaldavad sellist bioaktiivset komponenti nagu kvertsetiin – see flavonoid aitab ennetada vähki haigestumist.

Sibula söömine teeb naha ilusaks

Sibul sisaldab rohkelt vitamiine ja antioksüdante, tänu sellele on sibulast palju kasu naha tervisele. Sibul võib julgelt kuuluda igapäevamenüüsse, kui soovid ilusat ja säravat jumet! Sibul sisaldab võrreldes teiste köögiviljadega kordades rohkem kvertsetiini, mis mõjub nagu antioksüdant ja ennetab vananemisega kaasnevaid kortse.

Legendi kohaselt teadsid Vana-Egiptuse vaaraode naised juba toona sibula kasulikke mõjusid – nimelt tegid nad endale nooruse ja tervise säilitamiseks sibulakompresse ning jõid sibulamahla ja -teed.

Sibula söömine tugevdab luid

Need, kes söövad sibulat, saavad tasuks tugevamad ja tihedamad luud: seda tänu sibula suurele väävlisisaldusele, mis aitab parandada sidekudede olukorda. Loomulikult aitavad kaasa ka sibulas leiduvad mitmed mineraalid. Igapäevasest sibula söömisest võib kasu olla menopausieas naistele, kes on luuhõrenemise riskigrupis.

Sibula parandab südame-veresoonkonna tervist

Sibulast on kasu vererõhu ning kolesteroolitaseme reguleerimisel, kuna sibulas leidub väävliühendeid, mis parandavad punaste vereliblede rakumembraani funktsioneerimist. Sibula regulaarne söömine aitab kaitsta südant, veresooni ning ennetada südameatakki.


Populaarsed artiklid

Sinu parema teenuse tagamiseks kasutame sellel lehel küpsiseid. Külastades lehekülge nõustud küpsiste kasutamistingimustega.