Ajakiri Toit&Trend
Elustiiliajakiri

Tervislik suupiste? Ikka pähklid!

Tervis • 12 Juuli, 2019
Iga kord, kui soovid midagi suhu pista või lisada midagi erilist oma salatisse, tasub mõelda pähklite peale.

Kõige väiksema kalorsusega on mandlid ja pistaatsiapähklid, kõige suurema kalorsusega aga makadaamia- ja pekanipähklid – mõlemad sisaldavad ligi 700 kilokalorit 100 grammi kohta. Samas on viimased kõige väiksema valgu- ja kõige suurema rasvasisaldusega. Ent need on siiski kasulikud pähklid: kuni jälgid portsjoni suurust ega kugista korraga alla mitut peotäit, annab iga toores, puhas pähkel sulle hea annuse tervislikke rasvu ja toitaineid. Eri maitsete saamiseks võid segada pähkleid kuivatatud marjadega.

Kreeka pähklid

Kuna Kreeka pähklid sisaldavad suures koguses antioksüdante, on need kasulikud võitluses vähiga. Need sisaldavad ka monoküllastumata, südamesõbralikke rasvhappeid, mis uuringute järgi aitavad alandada kahjulikku liiki kolesterooli. Ja kuna Kreeka pähklites leidub rikkalikult oomega-3-rasvhappeid, on need suurepärane alternatiiv inimestele, kes ei söö rasvast kala.

Maapähklid

Tehniliselt kaunviljad, kuid üldiselt pähkliteks peetavad maapähklid sisaldavad rohkelt folaate – mineraale, mis on vajalikud aju arenguks ja võivad kaitsta kognitiivsete võimete nõrgenemise eest. Sarnaselt teiste pähklitega on maapähklid täis ajutegevust parandavaid tervislikke rasvu ja E-vitamiini.

Mandlid

Suhteliselt madala kalorsusega mandlid sisaldavad rohkem kaltsiumi kui mis tahes muud pähklid ja isegi piim – seega on need suurepärane toit üldist tervist silmas pidades. Lisaks leidub mandlites rohkesti kiudaineid, magneesiumi, kaltsiumi, rauda, valke ja B-rühma vitamiine. Need on parimad E-vitamiini allikad ning võivad vähendada vähiriski ja tugevdada immuunsüsteemi.

India pähklid

India pähklid on suurepärane valik taimetoitlastele, sest sisaldavad palju valku ja mineraalaineid, nagu raud ja tsink. Samuti sisaldavad need rikkalikult magneesiumi, mis parandab mälu ja lükkab edasi vanusega seotud mäluhäirete teket. India pähklites leiduvad küllastumata rasvad kaitsevad südame tervist ning võrreldes Kreeka pähklite, mandlite ja maapähklitega on neis kõige vähem rasvu.

Sarapuupähklid

Sarapuupähklid sisaldavad palju tervislikke koostisosi, nagu B-, C- ja E-rühma vitamiinid, kiudained, raud ja jood. Arvatakse, et need aitavad võidelda stressiga, vähendades kroonilist väsimust ja tugevdades närvisüsteemi. Tasub aga meeles pidada, et sarapuupähklites leidub arvestatavas koguses rasvu, mistõttu tuleks neid tarbida mõõdukalt.

Pekanipähklid

Südamesõbralikud pekanipähklid sisaldavad rikkalikult taimse päritoluga steroole – väärtuslikke ühendeid, mis on tõhusad kolesteroolisisalduse vähendajad. Samuti on pekanipähklid rikkad antioksüdantide poolest, aidates ennetada ateroskleroosi põhjustavat veresoonte lupjumist. Need sisaldavad suures koguses tervislikku rasva – oleiinhapet, mida leidub oliivides ja avokaados. Hea B3-vitamiini allikana on pekanipähklid suurepärane valik väsimusega võitlemiseks, sest B3-vitamiin aitab toidust energiat kätte saada.

Pistaatsiapähklid

Kastanite ja India pähklite kõrval on pistaatsiapähklid ühed madalaima rasvasisaldusega pähklitest. Neis leidub kasulikke toitaineid, nagu kiudained, fosfor, magneesium, raud ja B-vitamiinid. Pistaatsiapähklid sisaldavad rohkelt B6-vitamiini, mis on oluline selleks, et hormoonid püsiksid tasakaalus ja terved. Arvatakse, et need pähklid võivad alandada südamehaiguste riski ja normaliseerida vererõhku.


Populaarsed artiklid