Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Mis on granola?

Tervis • 01 Aprill, 2018
Traditsiooniliseks granolaks nimetatakse segu, mis koosneb täistera kaerahelvestest, pähklitest, seemnetest, meest või teistest magustajatest nagu näiteks pruun suhkur.

Granolale võib lisada ka väikeses koguses kuivatatud puuvilju ja marju: jõhvikaid, mustikaid, rosinaid, datleid, ploome, viigimarju või hoopiski toorkakaod. Granola on populaarne hommikusöök ja seda süüakse tihtipeale jogurti või piimaga. Et hommikusöök granolast oleks toitainerikkam, lisatakse sellesse samuti värskeid puuvilju või marju. Granola erineb müslist selle poolest, et granola on röstitud.

Granola on väga kiudaineterikas

Granola sisaldab väga heas koguses kiudaineid, nii vesilahustuvaid kui -lahustumatuid, mis mõlemad tagavad hea seedimise. Meie organism vajab neid mõlemaid umbes võrdses koguses. Ka organismis on neil erinevad ülesanded täita. Vesilahustuvaid kiudaineid, mida saame näiteks puu- ja köögiviljadest, suudab keha osaliselt seedida ja need aitavad vähendada veresuhkrutaseme kõikumist. Vesilahustumatud kiudained, mida leidub ennekõike teraviljas, on organismile seedimatud. Need kiudained seovad endaga vett, suurendades nii toidukördi mahtu, mis annab omakorda täiskõhutunde. Vesilahustumatud kiudained seovad raskmetalle, viies neid organismist välja, ning soodustavad lima eritumist jämesooles ja sealse mikrofloora elutegevust.

Granola sisaldab erinevaid mineraale

Kaerahelbed, pähklid ning seemned, mida granolas leida võib, on väga mineraalide rikkad. Mineraale vajab inimene mitmeteks bioloogilisteks protsessideks – kasvamiseks, ainevahetuseks, vereosakeste tootmiseks, närvide ja lihaste tööks. Näiteks kaalium ja naatrium aitavad reguleerida kehas vedelike tasakaalu. Magneesium tugevdab lihaseid ja närvisüsteemi ning piisav magneesiumi tarbimine aitab ennetada südame-veresoonkonna haigusi ning diabeeti. Raua peamine ülesanne organismis on hapniku sidumine kopsudest ja hapniku transport. Lisaks kuulub raud paljude ensüümide koostisse, osaledes muuhulgas energiatootmises ja immuunsüsteemi töös.

Mida silmas pidada granola valmistamisel ja söömisel?

  • Kuna granola on väga toitainerikas, on soovitatav seda tarbida väikeste portsjonitena. Näiteks lisa granolat paar supilusikatäit oma hommikusele kreeka jogurtile, taimsele joogile või kaerahelbepudrule. Pea meeles, et kõike tuleb tarbida mõõdukalt ja mitte ühe või teise toidukraamiga üle pingutada.
  • Jälgi, et granola ei oleks liiga suhkrurikas!
  • Väldi lisatud suhkruid nagu kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup, pruuni riisi siirup, melass jne.
  • Kui valid poes granolat, siis jälgi, et tegemist oleks täisteratootega ja eelista neid, mis sisaldavad ka kaerakliisid.
  • Granola ei pea olema täistera kaerahelvestest, vaid kasutada võib ka alternatiivseid variante nagu näiteks roheline tatar.

Populaarsed artiklid