Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Murulauk ja karulauk

Tervis • 03 Mai, 2019
Kevade hakul on ürdipeenras ja metsa all esimesteks kevadekuulutajateks murulauk (Allium schoenoprasum) ja karulauk (Allium schoenoprasum). Mõlemad taimed kuuluvad laukude perekonda koos küüslaugu, hariliku sibula ning porrulauguga.

Murulauk ja karulauk on väga toitainerikkad taimed – neid hindavad nii puhta toidu kui ka rahvameditsiini austajad. Mõlemad laugulised on kuldaväärt tervistavate omadustega, mida on teatud juba sajandeid. Siit leiad lühikese kokkuvõtte, mida rahvameditsiin murulaugu ja karulaugu kohta pajatab ning mida on toiduteadlased tänaseks tõestanud.

  • Laukude peresse kuulub umbes 450 liiki.
  • Murulauk sisaldab C-, A-, K-vitamiini ja B-rühma vitamiine ning kiudaineid. Mineraalidest on esindatud kaltsium, raud, magneesium, kaalium, vask, mangaan.
  • Hiljuti tehti uuring, kus võrreldi toitainete tihedust 47 erineva puuvilja- ja köögivilja vahel. Murulauk sai selles järjestuses 14. koha.
  • Karulaugu libledes on C- ja -A vitamiini, kaltsiumi, rauda ja kaaliumi.
  • Murulaugule ja karulaugule annab tugeva spetsiifilise lõhna väävlit sisaldav aine, mille nimi on allitsiin.
  • Uuringud on tõestanud, et allitsiinil on positiivne mõju südame-veresoonkonnale. On leitud, et allitsiin ja teised murulaugus-karulaugus leiduvad väävelühendid aitavad reguleerida vererõhku.
  • Allitsiin alandab LDL-kolesterooli ehk halba kolesterooli, aidates niimoodi ennetada veresoonte lupjumist.
  • Teadlased on avastanud, et murulaugus ja karulaugus leiduv allitsiin aitab organismil paremini toidust omastada toitaineid.
  • Murulauk mõjub ainevahetusele hästi. Uuringud on tõestanud, et murulaugu söömisest on abi näiteks seedekulgla seenhaiguste hävitamisel. Murulauk on väga tugeva antibakteriaalse toimega.
  • Murulaugu ja karulaugu söömine aitab ennetada viirushaigusi.
  • Murulaugu järjepidav söömine kevadel ja suvel peale pikka talve abistab ja toetab immuunsüsteemi. Allitsiinil on teadaolevalt mikroobivastane ning antibiootikumilaadne toime.
  • Murulaugus ja karulaugus leidub kasulikku C-vitamiini, mida organism vajab igapäevaselt nakkushaiguste ja põletikega võitlemisel.
  • C-vitamiin on vajalik võitlemaks vabade radikaalide põhjustatud kahjude vastu, et vältida oksüdatiivse stressi tekkimist. Teadlased väidavad, et kestev oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada selliseid haigusi nagu vähktõbi, südame-veresoonkonnahaigused, Alzheimeri ja Parkinsoni tõbi.
  • Murulaugu varte ja lehtede sage lõikamine ergutab murulaugu noorte pealsete arengut ja kasvu. Tänu varte-lehtede lõikamisele saab neid taimi nautida terve suve.
  • Murulaugul on diureetiline toime: taime söömine soodustab vee eritumist neerude kaudu.
  • Murulauk aitab kõhukinnisuse korral, parandades soolte peristaltikat.
  • Murulauk langetab vere suhkrusisaldust.
  • Murulaugu söömisest võib kasu olla menstruatsioonivaeguste leevendamisel.
  • Murulauku saab kasutada väga mitmel moel – taim sobib maitserohelisena salatitesse ja kastmetesse, samuti kartulipüreele, pitsadele, pirukatäidistesse, kalaroogadesse, hapukoore, majoneesi, või sisse jne.
  • Meeles peab vaid pidama, et murulaugu kuumutamine rikub taime maitset ja häid omadusi, nii et parim on see taim värskena.
  • Karulauku ei soovitata kasutada gastriidi ja kaksteistsõrmikuhaavandi korral.
  • Murulaugu söömisega ei tohi liialdada, kui inimesel on ägedas faasis neeru-, maksa- või mõni seedekulgla haigus.

Populaarsed artiklid