Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Mida sisaldavad kaerahelbed?

Tervis • 11 Jaanuar, 2021
Kaer (Avena sativa) on eestlaste jaoks üks meeltmööda ja populaarne supertoit ehk eesti keeli väge täis toit. Kaeral on tervisele mitmeid märkimisväärseid kasulikke omadusi tänu selles leiduvatele beetaglükaanidele. 
 

Kaera toitaineteprofiil

100 grammis kaerahelvestes leidub enim mangaani, fosforit, magneesiumi ja vaske. Väiksemas koguses aga kaltsiumi, rauda, kaaliumi ja tsinki. Vitamiinidest on kaerahelvestes enim esindatud tiamiin ehk B1-vitamiin, folaadid ja pantoteenhape ehk B5-vitamiin. Taimed omastavad mineraalaineid mullast, seega sõltub kaeras olev mineraalainete kogus kasvupinnasest ja väetamisest.

Kaerahelbed ei sisalda looduslikult gluteeni, kuid tihtipeale töödeldakse kaera tehastes, kust käivad läbi ka gluteeni sisaldavad teraviljad. Seetõttu peaks tsöliaakiat põdevad inimesed kaerahelvestest hoiduma või valima sellised kaerahelbed, mille pakendile on märgitud, et toode on valmistatud keskkonnas, kus gluteeni sisaldavaid teravilju ei töödelda.

Mis on beetaglükaan?

Beetaglükaan on peamiselt kaeras ja odras looduslikult sisalduv vees lahustuv kiudaine. Juba 1980ndatel avastati, et beetaglükaanid aitavad alandada halva kolesterooli taset veres. Kaeras leiduv beetaglükaan moodustab soolestikus geelilaadse kihi, mis omakorda takistab söödud toidus olnud kolesterooli imendumist. Peale selle on beetaglükaanil võime eemaldada juba organismis olevat kolesterooli. Nimelt seob beetaglükaan ennast kolesterooli sisaldavate sapphapetega ning viib need organismist välja. Kuna beetaglükaan seob ja viib osa sapphappeid organismist välja, peab maks uute sapphapete sünteesiks kulutama kolesterooli. Niiviisi korjatakse verest kokku liigne kolesterool. See on loomulik viis, kuidas saab kolesterooli taset õige toitumisega langetada.

  • Teaduslikud uuringud on tõestanud, et kolesterooli alandav toime tekib siis, kui kaera beetaglükaane tarbitakse järjepidevalt 3 grammi päevas.
  • Kaeras leiduvad beetaglükaanid aeglustavad süsivesikute imendumist vereringesse, aidates ära hoida veresuhkru ja insuliini taseme liiga kiiret tõusu, mis tihtipeale tekitab meie kehas stressilaadse efekti. Viimane aga võib olla põhjuseks, miks keha võib hakata rasva tootma ja talletama.
  • On leitud, et beetaglükaan aitab veresuhkru taset alandada. See efekt on C-vitamiini lisamisel veel tõhusam. Ehk siis täistera kaerahelbepuder koos maasika toormoosiga on omaette näide positiivsest looduse sünergiast.
  • Õige toitumine, mis sisaldab regulaarselt beetaglükaane, aitab vähendada südame- ja veresoonkonnahaiguste ning II tüübi diabeedi riski.

Populaarsed artiklid