Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Kuidas kasutada peterselli söögitegemisel?

Tervis • 18 November, 2019
Petersell sisaldab uhkes koguses vitamiine ja mineraale. Selles ürdis ja ravimtaimes on esindatud A-, C-, K- vitamiin ning mitmed B-grupi vitamiinid nagu tiamiin, riboflaviin, niatsiin, B6, folaat. 

Mineraalidest leidub aedpetersellis kõige rohkem taimset rauda ja kaaliumi; väiksemas koguses aga kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, tsinki, vaske ning mangaani. Lisaks on petersellis eluks olulist valku ning kiudaineid, mis hoolitsevad meie mikrobioomi tasakaalu eest.

Petersell on tähtis komponent Vahemere toitumises

Petersell kuulub koos teiste tuntud ürtidega nagu tüümian ja loorber garneerimiskimpu (prantsuse keeles - bouquet garni [buk'e garn'i], mis on väga populaarne Vahemere toidukultuuri kokakunstis. Garneerimiskimpu kasutatakse hautiste, suppide, kastmete või juustude maitsestamiseks.

Kuidas kasutada peterselli söögitegemisel?

  • Värske peterselli maitse ja toiteväärtus on paremad kui kuivatatud petersellil.
  • Kauaaegsel kuumutamisel võivad peterselli lehed omandada ebameeldiva maitse või veel enam – kaotada oma toiteväärtuse.
  • Aedpetersell võimendab keetmisel teiste ürtide maitset, seepärast tuleb seda soojadesse toitudesse lisada alles keetmise lõpul.
  • Petersell on suurepärane looduslik maitsestaja – kui maitsestamisel kasutada peterselli, siis võib toidule lisada vähem soola või jätta sool üldse lisamata.
  • Parim viis peterselli ilusa ja värskena hoida on pakkida taim niiskeks tehtud köögipaberi sisse ning hoiustada see säilituskarbis külmkapis.
  • Kuivatatud peterselli on tark hoiustada õhukindlas klaasist purgis, mida tuleb hoida jahedas, pimedas ning kuivas kohas.

Petersell sisaldab ohtralt C-vitamiini

Üks supilusikatäis peterselli katab päevase C-vitamiini vajaduse!

C-vitamiin on efektiivne antioksüdant ning samuti mängib see veeslahustuv vitamiin olulist rolli organismi immuunsussüsteemi edukal toimimisel. Immuunsus on organismi kaitsemehhanism ehk süsteem, mis hoiab inimese keha väliskeskkonna mõjude ning organismi jõudnud haigustekitajate eest. C-vitamiini läheb organismil vaja ka selleks, et sünteesida kollageeni, mis aitab kaasa haavade paranemisele ning hoida meie naha, luude, hammaste, kõõluste ja kõhrede head tervist.

  • C-vitamiini tarbimisele peavad suuremat tähelepanu pöörama lapseootel naisterahvad ja rinnaga toitvad emad.
  • C-vitamiini manustamist peavad eriti hoolega jälgima veel suitsetajad ning alkoholi tarbivad inimesed.

Petersell sisaldab inimesele olulist A-vitamiini

Petersell sisaldab karoteeni, mis on antioksüdant. Inimese organism on võimeline karoteenist sünteesima vajalikku A-vitamiini. A-vitamiin on oluline, et ennetada näiteks nägemise halvenemist. On teada, et see vitamiin aitab säilitada naha ja limaskestade tervist ning organismi viljastumisvõimet. Mõned teadustööd on jõudnud järeldusele, et piisav A-vitamiini tarbimine aitab ennetada kopsu- ja suuõõne- ning eesnäärmevähki.

  • Juhul, kui soovid kasutada A-vitamiini potentsiaali ära maksimaalselt, siis lisa toidule veidi õli – see aitab A-vitamiinil organismi paremini imenduda, kuna tegemist on rasvlahustuva vitamiiniga.

Populaarsed artiklid