Enne keskaega oli petersell tuntud ainult meditsiinis, hiljem aga hakati seda ürti kasutama söögitegemisel maitserohelisena.
Aedpeterselli suureks väärtuseks on tema vitamiinide ja mineraalainete rohkus. Omapärase maitse ning aroomi annavad sellele ürdile eeterlikud õlid. Petersell on ka eestlaste seas väga populaarne!
Petersell sisaldab uhkes koguses vitamiine ja mineraale
Petersell sisaldab näiteks taimset valku ning kiudaineid. Petersellis on esindatud A-, C-, K- vitamiin ja mitmed B-grupi vitamiinid nagu tiamiin, riboflaviin, niatsiin, B6, folaat. Mineraalidest sisaldab see ürt kõige rohkem taimset rauda ja kaaliumi, väiksemas koguses aga kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, tsinki, vaske ning mangaani.
Peterselli söömine mõjub hästi luude tervisele
Petersell sisaldab suurepärases koguses K-vitamiini. See rasvlahustuv vitamiin on luustiku jaoks väga oluline element. K-vitamiini kasutab meie organism selleks, et tagada luude hea tihedus ja tervis. Petersell sisaldab ka teisi luude tervisele olulisis komponente, milleks on kaltsium, magneesium ning kaalium.
Petersellis leiduv kaalium on vajalik südame tervisele
Inimese keha vajab kaaliumi, et kanda edasi närviimpulsse, tagada vere happe-aluse tasakaal ning normaalne süsivesikute ainevahetus. Kaalium on üks olulisemaid südame tervise mõjutajaid, olles ka elektrolüüt, mis reguleerib südame rütmi ja on vajalik lihaste ning närvide korralikuks funktsioneerimiseks.
Tähelepanu!
- Petersell on vastunäidustatud podagra ja ägeda põiepõletiku korral, kuna sisaldab puriiniühendeid
- Samuti pole soovitatav juua peterselliteed rasedatel, sest rasedus võib katkeda. Samuti ei tohiks peterselliteed anda alla 2-aastastele lastele.
- Küll aga võib laste ja rasedate puhul peterselli kasutada mõõdukas koguses toidutegemisel.