Tänane teadus viitab, et mikrobioom on oluline meie tervisele, sest mängib rolli, kui tugev on meie immuunsüsteem, kui palju toodame serotoniini ehk ‘’õnnehormooni’’ ja kui lihtne on meil hoida tervislikku kehakaalu. Uuringud on tõestanud, et tasakaalus ja mitmekesine, liigirikas soolestiku mikrobioomi kooslus võib alandada riski haigestuda südame veresoonkonna haigustesse, II tüübi diabeeti ja aidata ära hoida ebamugavaid seedimise probleeme nagu põletik soolestikus, kõhulahtisus ja kõhukinnisus.
Kinoa lisamisest oma menüüsse võib soolestiku tervisele ja seedimisele kasu olla mitmel põhjusel:
Kinoa sisaldab heas koguses mõlemat tüüpi kiudaineid
Kinoa sisaldab peamiselt kahte tüüpi kiudaineid: vees lahustuvad ja lahustumatud kiudaineid, mis mõlemad pakuvad märkimisväärset kasu tervisele. Hea on teada, et vajame neid igapäevaselt võrdses koguses. Enamus lahustuvad kiudained moodustavad soolestikus geelitaolise aine, see aitab aeglustada glükoosi imendumist maos ja peensooles, vältimaks veresuhkru taseme liiga kiiret tõusu. Lahustuvad kiudained võivad tihti olla abiks, et alandada kõrget vere kolesteroolitaset. Need kasulikud omadused panustavad omajagu, et vähendada näiteks südame veresoonkonna haiguste ja II tüübi diabeedi tekke riski. Nii lahustuvad kiudained kui lahustumatud kiudained on toiduks kasulikele soolestiku mikrobioomi bakteritele, mis aitab kaasa mikrobioomi tasakaalu loomisele. Lahustumatud kiudained ei lahustu vees. Need suurendavad toidukördi mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde ja kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles soodustades regulaarset roojamist ja ennetades kõhukinnisust ja sellest tulenevaid probleeme.
Mõlemad kõne all olevad kiudainete tüübid aitavad kaasa normaalse kehakaalu säilitamisele.
Kinoa sisaldab resistentset tärklist
Resistentne tärklis kuulub süsivesikute hulka ja toimib sarnaselt lahustuvatele kiudainetele. See on toiduks soolestiku kasulikele bakteritele, edendades seeläbi soolestiku tervist ja aidates kaasa käärsoole tervise jaoks oluliste lühikese ahelaga rasvhapete, näiteks butüraadi tootmisele. Uuringud on tõestanud, et resistentsest tärklisest võib kasu olla, et parandada insuliinitundlikkust, alandada veresuhkru taset ja suurendada täiskõhutunnet. Hea nipp on keedetud kinoa jahutada külmkapi temperatuuril, sest see suurendab resistentse tärklise sisaldust. See trikk teeb eelmisel päeval keedetud ja seejärel külmkapis üleöö jahutatud kinoast mugava ja tervist toetava toidu millest valmistada lihtsa vaevaga põnevaid seedimisele pai tegevaid salateid.
Kinoa on looduslikult gluteenivaba
On inimesi kes peavad tervise tõttu gluteeni vältima. Üheks selliseks on autoimmuunhaigus nimega tsöliaakia, kus keha immuunsüsteem ründab ennast gluteeni söömise korral. Selle rünnaku tagajärjel tekivad peensoole limaskesta hattude kahjustused, mis omapuhku tähendab, et toitained ei saa korralikult imenduda. Ka selliste soolestiku tervist mõjutavate haiguste puhul nagu põletikuline soolehaigus ja ärritunud soole sündroom on välja toodud, et osadel inimestel võib (aga ei pruugi!) gluteeni vältimisest olla kasu, et leevendada ebamugavaid sümptomeid nagu: põletik soolestikus, kõhulahtisus, valusad krambid ja kõhuvalud, gaasid, veri väljaheites, väsimus jne. Sellel teemal on vaja teha rohkem pädevat teadustööd, et mõista neid põhjuseid ja mehhanisme paremini.
Kinoa on ideaalne toit neile kes peavad või on valinud gluteeni söömist vältida.
Hea teada! Oluline on välja tuua, et kinoa sisaldab ka anti-toitaineid nagu: saponiine, tanniine ja fütiinhapet. Need võivad mõjutada kehas raua ja magneesiumi imendumist. Kui kinoad enne keetmist loputada, leotada või idandada saab aga vähendada anti-toitainete sisaldust ja nende mõju mineraalide omastamisele.
Kinoas on ka üsna kõrge oksalaatide sisaldus. See võib põhjustada muret, kui teil on probleeme neerude või neerukivide esinemisega, sest oksalaadid võivad probleemi soodustada.
Loe ka teisi artikleid, mis räägivad lähemalt kinoa kasulikkusest:
Mis on kinoa ja missuguseid toitaineid sisaldab?
Kinoa söömine toetab südame tervist