Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Ilu saab alguse seestpoolt

Tervis • 19 Aprill, 2021
Tahad särada ja ennast ilusana tunda? Sel juhul soovitan Sul kriitilise pilguga üle vaadata oma toidumenüü ja toitumisharjumused.

Vajadusel pea toitumispäevikut, et saada hea ülevaade oma toitumisest. Vaata, et sööksid rohkem taimseid saadusi kui loomseid ja lisa enda menüüsse rohkem hapendatud toite, oomega-3 rasvahappeid sisaldavaid toite ning eelista täistera valikuid!

Söö iga päev väike kogus hapendatud toite

Toitu on hapendamise-kääritamise meetodil osatud säilitada juba tuhandeid aastaid. Hapendamise käigus tekivad mitmed inimesele vajalikud toitained. Hapendatud toit võib sisaldada erinevaid probiootilisi tüvesid, seedeensüüme, oomega-3-rasvhappeid ja erinevaid B-grupi vitamiine. Hapendatud toidu söömine aitab kaasa paremale mikro- ja makrotoitainete seedimisele ning nende imendumisele.

☞ Head hapendatud toidud mida süüa: hapendatud kurk, hapendatud kapsas, kimchi, keefir, naturaalne jogurt.

Oomega-3 rasvhapped on asendamatud aminohapped

Asendamatuteks rasvhapeteks nimetatakse polüküllastumata rasvhappeid nagu oomega-3 ehk linoleenhape ja oomega-6 ehk linoolhape, sest neid ei suuda inimese organism ise sünteesida. Asendamatud rasvhapped peab inimene saama toiduga. Rasvhapped on meie organismi oluliseks energiaallikaks ning lisaks sellele mängivad need rolli ka südame veresoonkonna töös, kopsudes, immuunsüsteemis, hormoonsüsteemis ja närvisüsteemis. Veel vajab organism rasvhappeid, et transportida rasvlahustuvaid vitamiine ja sünteesida mitmeid hormoone ning D-vitamiini.

☞ Head oomega-3 rasvhapete rikkad toidud mida süüa: mahe rohumaaveise liha, rasvane kala nagu heeringas ja lõhe, kreeka pähkel, tšiiaseemned, linaseemned, kanepiseemned. Aga ka külmpressitud oliiviõli ja mahe kanepiõli.

Eelista täistera!

Võrreldes täistera toodetega on ‘’valged’’ ehk rafineeritud tooted toitainevaesed ja seotud rasvumise ning põletikuliste haiguste tekkeriskiga. Võttes oma menüüsse vähemalt 51% täistera sisaldavaid teravilju ja pagaritooteid, saab organism rohkem kasulikke toitaineid. Täisteraviljatoodetes on säilinud nii kestad kui idud, milles just peamised vitamiinid ja mineraalained peituvadki. Täistera sisaldab ‘’valgest’’ jahust tootega võrreldes üldjuhul vähem rasva, suuremas koguses taimset valku, mineraale, kiudaineid ning vitamiine nagu näiteks B-grupi vitamiinid. B-grupi vitamiine vajab inimese organism immuunsüsteemi, närvisüsteemi ja ainevahetuse protsesside edukaks toimimiseks. B-grupi vitamiinid on olulised naha, juuste ja küünte heaks terviseks. Samuti mängivad B-grupi vitamiinid olulist rolli naise ja mehe viljakuses.

☞ Head täistera allikad on: täistera riis ehk pruun riis, punane riis, must riis, toortatar, pruun tatar, kinoa, amarant, hirss, täistera kaerahelbed.


Populaarsed artiklid