Jörgen Kohal
Endine peakokk

Mahe ja hõrk lambaliha, mida on lihtne valmistada

Liha • 08 Veebruar, 2018
Gurmeekokad armastavad lamba liha kõrge kvaliteedi ja hõrgu maitse poolest. 

Lambaliha ei pea olema läbiküpsenud ja seda peetakse kõige maitsvamaks siis, kui see on roosa. Kõige maitseküllasem on lambarasv ja kuna lambaliha maitse oleneb palju sellest, mida lammas sööb, säilivad kõik meeldivad rohu- ja ürdiaroomid siis, kui jätad rasva toiduvalmistamise ajal alles.

Ometi süüakse lambaliha vähe, vaid üks kilo inimese kohta aastas. Lambaliha valimise puhul on olulised nii vanus kui ka tõug.

Villatõugude liha ei ole nii maitsev ja visalt elus püsiv müüt, et lambalihal on kasuka maitse, on tulnud usutavasti sellest, et varem veristati vanemaid loomi.

Nüüdisaja lambalihal on mahe ja hõrk maitse. Soovitatav on valida luudega liha – see jääb toiduks valmistamisel mahlakam.

Lamba tagakints

Delikatess, liha tuleb kondilt maha peaaegu ise, kui pikemalt valmistada. Oivalise maitseelamuse jaoks võib pärast keetmist grillida. Lamba tagakints on lamba ülihinnatud osa.

Lambapraad

Tavapärane pühade roog. Sügisel on hea aeg osta lambaliha, sest siis jõuavad sügislambad lihalettidele. Neil on korralik rasvasisaldus ja eristuv maitse pärast suvist väljas karjatamist.

Lambarostbiif

Sobib väga hästi ahjus küpsetamiseks koos allesjäänud rasvaga, et oleks tugevam maitse.

Lamba välisfilee

Lamba õrn osa, mille praadimine kulgeb väga kiiresti. Ole hoolikas, sest see võib liigselt pruunistuda. Tugeva maitse nimel vali võimaluse korral rasvkattega välisfilee.

Lambaantrekoot

Lamba hõrk osa. Kõrge rasvasisaldus teeb selle väga õrnaks ja maitsvaks, mistõttu on eriti sobiv grillile asetamiseks.

Lambaselg

Suurepärane keeduliha, mis on parim osa lambalihahautise keetmisel. Hautisel on tugevam maitse, kui kondid on alles jäetud. Kindlasti ära tükelda liiga väikeseks, siis on oht, et lihast keeb mahlakus välja ja maitse muutub kuivaks

Liblikakujulised kotletid ja lambaribid

Need valmivad keskosadest ning on eriti õrnad ja hõrgud. Liblikakujulisi kotlette nimetatakse ka lambakarbonaadiks ja need sobivad ülihästi grillile. Lambaribi saab valmistada tervikuna ahjus või grillil ja viilutada enne serveerimist.


Populaarsed artiklid