Sügisesed supid sulatatud juustuga
Kõrvitsasupp trühvlimaitselise sulatatud juustuga
Mis oleks rohkem hooajas, kui üks mõnus kõrvitsasupp? Siin on üks lihtne retsept, millega saad kõrvitsasupist teha erilise maitseelamuse.
Vaja läheb:
- 1 kg tükeldatud kõrvitsat (puhastatud kaal)
- 1 l köögiviljapuljongit
- 1 hakitud sibul
- 1 sl rapsiõli
- 200 g trühvlimaitselist sulatatud juustu
- soola ja musta pipart
- Soovi korral serveerimiseks praetud peekonit
Valmistamine:
- Pane kõrvitsatükid potti ja kalla peale nii palju puljongit, et kõrvitsatükid oleksid kaetud. Kuumuta keemiseni.
- Haki sibul, prae õlis kuldseks. Lisa koos praadimisõliga kõrvitsatükkidele.
- Keeda kõrvitsatükke koos praetud sibulaga, kuni kõrvitsatükid on pehmed.
- Kui kõrvits on pehme, siis püreesta ühtlaseks.
- Lisa sulatatud juust ning sega, kuni juust on sulanud.
- Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.

Porru-kartulisupp pastinaagi, krevettide ja sulatatud juustuga
Millal sina viimati pastinaaki toidu tegemisel kasutasid? Oma erilise maitsega sobib pastinaak ideaalselt ühe toeka sügissupi sisse.
Vaja läheb:
- 30 g võid
- 1 porrulauk (kasuta valget ja helerohelist osa)
- 2-3 keskmise suurusega kartulit
- 300 g pastinaaki, tükeldatuna
- 8 dl puljongit
- 200 g sulatatud juustu
- Soola ja pipart
Valmistamine:
- Tükelda porrulauk pikkupidi ribadeks, eemalda tumeroheline osa ja pese välja kihtide vahel olev muld.
- Koori ja tükelda kartul ja juurpetersell.
- Kuumuta poti põhjas või ja lisa sellele porrulauk. Hauta vaiksel kuumusel porru peaaegu pehmeks.
- Kalla peale puljong ja lase keema tõusta.
- Lisa tükeldatud kartul ja pastinaak. Keeda, kuni köögiviljad on korralikult pehmed.
- Püreesta saumikseriga kreemjaks, lisa sulatatud juust ja maitsesta soola ja pipraga.

Koorene hapukapsasupp bataadi, ürtide ja sulatatud juustuga
Hapukapsasupp on eestlase jaoks tuttav ja palavalt armastatud roog. Siin on sulle veidi teistmoodi lähenemine klassikalisele hapukapsasupile, kasutades bataati ja sulatatud võid.
Vaja läheb:
- 1 sibul, poolratastena
- 1-2 porgandit, riivituna
- 200 g bataati, riivituna
- 200 g hapukapsast
- 5 dl kanapuljongit
- 200 g sulatatud juustu
- Veidi võid
- Serveerimiseks hakitud värsket tilli või murulauku
- Soola ja pipart
- Vajadusel veidi suhkrut
Valmistamine:
- Sulata potis keskmisel kuumusel veidi võid
- Hauta sibulat, porgandit ja bataati mõned minutid.
- Lisa hapukapsas, kuumuta läbi ja kalla peale puljong.
- Keeda mõned minutid, lisa sulatatud juust ja lase keema tõusta.
- Maitsesta suppi soola, pipra ja suhkruga endale sobivaks.
- Serveerides lisa värsket hakitud tilli ja/või murulauku.
