Unusta masinakohvi: V60 avardab su kohvimaailma

Joogid • 18 September, 2020
Käsitsi valmistatud filtrikohv on üks kohvimaailma suuri trende, mis on hakanud kanda kinnitama ka Eesti kohvisõprade hulgas. 

Üks kõige levinumaid manuaalselt kohvi valmistamiseks mõeldud filtreid on Jaapanist pärit Hario V60 – 60kraadise nurga all V-kujuline klaasist või keraamiline kohvifilter. Teised sarnased filtrid, näiteks Kalita või Wilfa on pisut erineva kujuga, kuid töötamismeetodilt täpselt samasugused.

Filtri sisemisel küljel on spiraalselt allapoole kulgevad sooned, mis aitavad kohvi peale valatud vett allapoole juhtida ning õhku vabastada.

V60 filtrikohv sobib ideaalselt kohvimaailma avastamiseks algajale kohvigurule, kelle köögis suurele espressomasinale või Chemexi kannule hästi ruumi ei jätku. V60 aeglane käsipruulimeetod toob eriliselt esile kohvioa ja –rösti nüansid, mis näiteks masinakohvi või presskannu puhul võivad kaduma minna. Eriti hästi sobivad käsipruuliga katsetamiseks heledamad röstid, näiteks Paulig Brazil või Sydney filtrikohvid, mille kerge ja puuviljane maitse on käsitsi tehtud kohvi puhul hästi tunda.

Lihtsa valmistamisjuhendi leiad videost. Allpool on kirjas ka Pauligi kohviekspertide täpne juhend V60 filtriga kohvi valmistamiseks!

V60 filtriga kohvi tegemiseks kasuta 20g kohviube ning 340g vett. Kohvi tõmbamiseks kulub umbes kolm minutit ning lõppkogus on 307ml/298g valmis kohvi.

Kohvi tegemiseks vajad: Hario V60 (või Kalita, Wilfa, Melitta…) kohvifiltrit, spetsiaalset paberfiltrit, köögikaalu, kohviube ja jahvatajat, veekeedukannu, klaaskannu või kohvikruusi.

V60 kohvi valmistamise juhend

  1. Mõõda vajaminev kogus kohvi ja jahvata see veskis keskmise jahvatusastmega. Keeda vesi.
  2. Niisuta paberfilter, soojendades samal ajal kannu/tassi tass kuuma veega. Selle väikese koguse vett, mida filtri niisutamiseks kasutasid, võid valada näiteks oma toataimedele, et puhast vett mitte raisata.
  3. Pane jahvatatud kohvipuru filtrisse.
  4. Niisuta kohvipuru kuuma veega. Selleks läheb vaja umbes 60 grammi vett – kaalu arvestades kolm korda rohkem kui on kannus kuiva kohvipuru. Lase kohvipurul 30-45 sekundit „õitseda“ ehk mullitada.
  5. Vala kohvi peale ringjate liigutustega veel vett, kuni kaal näitab kokku 200 grammi. Lase kohvil poole minuti jagu tõmmata.
  6. Kasuta ülejäänud vett, et kõigepealt filtri äärtesse kogunenud kohvipuru filtri keskele juhtida ning vala siis ringjate liigututega kohvi peale ülejäänud vesi, kuni kaal näitab 340 grammi.
  7. Enne serveerimist keeruta kohvi kannus, et maitsed ühtlased jaotuksid ning siis naudi!

Allikas: Paulig


Populaarsed artiklid