Mārcis Mitrevics
Sommeljee

Maheveinide aeg on käes

Joogid • 30 Detsember, 2020
Mahetooted muutuvad aina olulisemaks osaks nii Rimi kaupluste riiulitel kui ka meie kõigi ostukorvides ja toidulaual. Sestap täieneb loomulikult ka Rimi veinide valik vastavalt sertifitseeritud toodetega.

Meie suhted Maaga on ehedad ja saavad põhineda vaid austusel,” alustab veinimeister Diego Cottini lugu oma tööst ja perekonna elupõhimõtetest. “Meie visioon innustab meid kasutama uusimaid tehnoloogiaid ning tegema seda ökoloogilise jätkusuutlikkuse põhimõtet silmas pidades. Mõnele võib jätkusuutlikkus olla vaid moodne termin, meile on see aga loomulik valik."

Loodussõbralikkus algusest lõpuni

Cottini pereettevõtte loodussõbralikud valikud põhinevad bioloogilisel mitmekesisusel, keskkonnasäästlikkusel ja jätkusuutlikul initsiatiivil. Juba pikka aega on ettevõtte äristrateegia keskmes olnud jätkusuutlikkuse arendamine ja tootmise moderniseerimine. Cottini juurutab keskkonnasõbralikke tehnoloogiaid tagamaks, et nende valmistatud veinid vastaksid täielikult maheveini standarditele. Kui Euroopa toidutööstuses kasutatav ökosertifikaat tõestab vaid veini valmistamiseks kasutatud viinamarja mahepõllumajanduslikku päritolu, siis Cottini ettevõte pöörab erilist tähelepanu ka veini keskkonnasõbralikule tootmisele. Näiteks kasutatakse Monte Zovo veinide tootmisobjektil biomassikatelt, mis vähendab märgatavalt tootmise energiatarbimist, optimeerib tootmisprotsessi ja katab ettevõtte kogu energiavajaduse.

Veinitööstuse energiatootmise süsteem koosneb biomassigeneraatorist, jahutusseadmest ja mitmest uusimast tehnoloogilisest nutilahendusest. Süsteem on mõeldud nii soojaenergia kui ka sooja vee (80–85 °C) tootmiseks, mis garanteerib kõrge temperatuuriga pesuvõimaluse ilma keemilisi aineid kasutamata. Lisaks toodab katel jahutusenergiat (7 °C), mis aitab kontrollida väga tähtsat tootmisprotsessi osa – veini temperatuuri. Samuti kulub toodetud energia ära ventilatsiooni-, õhu niisutamise ja puhastussüsteemis. See aitab kokku hoida 68 750 eurot aastas, millele lisandub 100 000 euro suurune kokkuhoid võimalikelt maagaasi ja elektrienergia kuludelt. Ent lisaks majanduslikule kasule vähendab süsteem CO2 heitkogu-seid suisa 500 000 kg võrra!

Innovaatiline veinitööstus

Niisuguse muljetavaldava tulemusega võivad uhkustada väga vähesed ettevõtted ning tänu sellele on Monte Zovo maailma üks innovaatilisemaid veinitööstusi nn sinise majanduse valdkonnas. Ja see ei ole Cottini ainus algatus – tänu vastutustundlike pudelitootjate kaasamisele tunamullu õnnestus Cottini veinitööstusel vähendada kasutatud klaaspudelite kaalu kolmandiku võrra. Uued kergemad pudelid on keskkonnasõbralikumad, kuid näevad head välja. Tänu vähenenud klaasitarbimisele on Cottinil õnnestunud vähendada süsihappegaasi heitkoguseid umbes 17 000 tonni võrra aastas.

Ometi pole seegi veel kõik! Cottini on maailmas esimene ettevõte, kellel on bioloogilise mitmekesisuse sertifikaat põllumajanduses. Biodiversity Friend ehk bioloogilise mitmekesisuse sõber on Maailma Bioloogilise Mitmekesisuse Assotsiatsiooni sätestatud standard. Seda kohaldatakse üksik- või sidusettevõtetele, mis annavad oma panuse bioloogilise mitmekesisuse edendamises. Sertifikaadi väljaandmisel hindab komisjon hoolikalt ettevõtte põllumajandusmudelit, kasutatud mulla-parandusmeetmeid, veevarude haldamist, taimede, metsade, niitude ja nektartaimede liigirikkust, põllumajanduse strukturaalset bioloogilist mitmekesisust, mulla, vee ja õhu kvaliteeti, taastuvenergia kasutamist ja üldist keskkonnasõbralikkust. Miks ma sellest kõigest räägin? Kas niisugune vastutustundlik tegevus tagab veinide hea maitse? Paraku mitte. Ent Cottini Zovo veinide puhul olen ma absoluutselt kindel nende laitmatus kvaliteedis ja maitses. Eeltooduga tahtsin innustada uskuma headusse, pühendumusse ja inimlikkusse ning see pole miski reklaamitrikk.

Veganisõbralikud veinid

Noor, kuid tarbimiseks valmis vein sisaldab rohkelt proteiini-, tanniini- ja fenoolimolekule, mis teevad veini häguseks. Selleks et vein omandaks tarbijale harjumuspärase selguse ja erksa värvi, kasutavad veinitootjad selitamiseks sageli kaseiini (piimavalk), albumiini (munavalge), želatiini (loomset päritolu valk) või kalavalku. Seega võib selitatud ja filtreeritud veinis leida nende ainete mikroskoopilisi osakesi. Tänapäeval otsustab aina rohkem veinitootjaid muude selitamisainete, näiteks bentoniini või aktiivsöe kasuks ning veinide veganisõbralikkuse tähistamiseks kasutatakse mitmesuguseid sertifikaate ja märgistusi.

Tähelepanu-ÖKO!

Rimis on praegu saadaval kuus Euroopa Ühenduse mahesertifikaadiga veini, mis on valmistatud mahepõllumajanduslikult kasvatatud ja sertifitseeritud viinamarjadest. See tähendab, et viinamarja kasvatamisel ei ole viiruste, kahjurite ja umbrohu tõrjumiseks kasutatud pestitsiide. Looduses näevad niisugused viinamarjaistandused välja nagu rohelised aasad, kus sageli karjatatakse lambaid või muid koduloomi, ja putukate meelitamiseks õitsevad viinamarjarivide lõpus erksad lilled.

Tähelepanu! Tegemist on alkoholiga.

Alkohol võib kahjustada teie tervist.


Populaarsed artiklid