Mārcis Mitrevics
Sommeljee

Maheveinid

Joogid • 25 Jaanuar, 2022
BIO ja ÖKO on tänapäeval ühed kõlavamad sõnad pea igas kaupluse osakonnas.

Inimkond on aastakümneid või isegi aastasadu kahjustanud Maad loodusreostuse, tööstusjäätmete, kemikaalide, loodusvarade vastutustundetu ekspluateerimisega ning maakera kõige olulisema eluallika, õhu saastamisega, et 21. sajandi 20. aastatel mõista – kõik on halvasti! Globaalne soojenemine, hääbuvad taastumatud energiaressursid, kuivavad mered, plastist mäestikud ja isetekkelised viirused, mille ohjeldamine nõuab üha tugevamaid keemilisi abivahendeid, on paraku meie tänane reaalsus. Muidugi ei ole süüdi miski Suur Kurjus, mis on tahtlikult ja teadlikult kõik ära rikkunud – see kõik on tulemus inimeste püüdlustele elada üha paremini, mugavamalt ja irooniliselt ka kauem. Aga nüüd me ju ometi muutume! Kestlik põllumajandus, kliimasõbralik tööstus, taastuvad energiaallikad, keskkonnasäästlik tootmine ja tervislikuma (loe: loomulikuma) mahetoidu valimine on meie kõigi otsene kohus, et kasvõi veidigi piirata edasist kahju Maale.

Toiduga seotud märgistel BIO ja ÖKO on kaks tähendust – tervislikum toidusedel (see on praegu RIMI fookuses, töötades välja programmi Parem Elu) ja vastutustundlik mahepõllumajandus seda märgist kandvate toodete valmistamisel. Mahe- ehk ökoveinidest tervislikuma toitumise kontekstis seekord pikemalt ei peatu, kuigi teatud koguses veini tarbimise tervislikkuse kohta on võimalik leida mitmesuguseid teaduslikke avaldusi. BIO- ja ÖKO-märgisega veinid on need, mille põhitooraine – viinamarjade – kasvatamist viljeletakse mahepõllunduse põhimõtete alusel ja see on vastavalt sertifitseeritud. Nende veinide etikettidelt leiate Euroopa Liidus ühiselt heaks kiidetud mahepäritolu sertifikaadi.


Mida tähendab, et viimarjakasvatus on mahe?

Nagu iga teisegi põllumajandusvaldkonna puhul, tähendab maheviinamarjakasvatus mitmesuguste kunstlike, keemiliselt toodetud kahjuritõrjevahendite kasutamise piiramist või keelustamist. Ühe sõnaga nimetatakse neid keskkonnavaenulikke vahendeid pestitsiidideks (pest – inglise keeles kahjur). Kahjureid, mis võivad mõjutada viinamarjasaaki, on väga erinevaid nii tüübi, suuruse kui ka toime poolest. Kahjurite hulka kuuluvad elusolendid (parasiidid, putukad, mardikad, tõugud, linnud või isegi metssead), kes võivad kahjustada viinapuuvääte, aga ka mittesoovitav taimestik ning eri taimehaigused, nagu jahukaste. Viinapuuhaigustega seoses tuleb kindlasti selgitada, et sarnaselt inimestega võivad need olla nii bakteriaalsed kui ka viiruslikud! Täpselt nii – viirused, mille vastu veinivalmistajad on pidanud äsja võitlema hakkama. Selguse huvides olgu öeldud, et viirushaigused levivad viinapuuistandustes kasvatajate endi tegevuse tagajärjel ning nende tõrje ei ole seotud mahepõllumajandusega. Nagu inimesed, kes püüavad oma vaevusi ravida looduslike, homöopaatiliste vahenditega, tõrjutakse mahepõllumajanduses kahjureid ainult looduslike vahenditega, välja arvatud juhul, kui kahjurite vastu üldse otseselt ei võidelda. Näiteks istutatakse viinapuuridade otstesse erksaõielisi ilutaimi, mis köidavad putukate tähelepanu – need ründavad pigem silmatorkavaid roose kui viinamarjaõisi.

Hetkel on eripakkumises mitu maheviinamarjadest valmistatud RIMI veini. Ning pea meeles, et BIO-märgisega veine valides hoolid rohkem keskkonnast. Kui oled mahepõllumajandussaaduste austaja, on need veinid mõeldud just sinule!


Populaarsed artiklid