Kohvi valmistamise käsimeetodid

Joogid • 05 September, 2019
Enamik inimesi leiab, et käsitsi kohvi valmistamine võimaldab selle kvaliteeti paremini kontrollida ja tagab suurepärase kohvielamuse. Paljude jaoks on see viis ainult nupu vajutamisest oluliselt põnevam.

Pealevalamine / tilgutamine: kohvikoonus

Üks kohvivalmistamise kõige vanematest, lihtsamatest, kiirematest ja odavamatest viisidest on tilgutamismeetod, mille juures kasutatakse kohvikoonust ja paberfiltrit. Kuum vesi valatakse ühtlaselt paberfiltris oleva kohvipuru peale. Raskusjõu mõjul tilgub valmiv kohv aeglaselt otse tassi või kannu. Kohvikoonused on tehtud plastist, klaasist, roostevabast terasest või keraamilisest materjalist. Koonuse ja filtrite kuju mõjutavad kohvi maitset.

Kohvivalmistamine peale valades

  • Ubade jahvatus: keskmine kuni jäme
  • Jahvatatud kohvi kogus: 3 spl (21 g)
  • Valmistamisaeg: 1-3 min
  • Maitseprofiil: pehme, ümaralt täidlane
  • Valmib üks tass kohvi

Pealevalamine / tilgutamine: Chemex

Chemex on kauni kujundusega ja elegantne pealevalamise nõu, klaasanum, mille leiutas 1941. aastal dr. Peter Schlumbohm. Selles kasutatakse spetsiaalset Chemex paberfiltrit, mis on teistest filtritest 20-30% raskem. Kohvikoonusele sarnaselt valatakse kuum vesi paberfiltris olevale kohvipurule. Valmiv kohv tilgub anuma põhja, mida saab kasutada ka kannuna.

Kohvivalmistamine Chemexiga

  • Ubade jahvatus: keskmine kuni jäme
  • Jahvatatud kohvi kogus: 6 spl (42 g)
  • Valmistamisaeg: 4 min
  • Maitseprofiil: tasakaalustatud, puhas, lilleliselt magusa nüansiga, mitte happeline
  • Erinevate suurustega võimalik valmistada kuni 6 tassi

Prantsuse kohvi valmistamine

Prantsuse press, mida tuntakse ka nimedega French press, cafetière, cafetière à piston, Cafeteria, kohvipress, presskann või kohvikolb on kohvivalmistamise seade, mille leiutas Paolini Ugo ja patenteerisid Itaalia disainerid Attilio Calimani ja Giulio Moneta 1929. aastal. Tilgutamismeetodi juures kasutatavad paberfiltrid imavad kohvipurust suure osa selles sisalduvast õlist. Prantsuse press ei mõjuta kohvi maitset ja jätab joogi sisse lisaks väikseid kohvipuru osakesi, mis rikastavad kogu kooslust.

  • Ubade jahvatus: jäme
  • Jahvatatud kohvi kogus: 2-2,5 spl (14-17 g) ühe tassi kohta
  • Valmistamisaeg: 4 min
  • Maitseprofiil: naturaalne, puhta maitsega, jõuliselt täidlane kooslus
  • Erinevate suurustega on võimalik valmistada kuni 8 tassi kohvi

Perkolaator: mokakohvi pliidikann

Algselt Alfonso Bialetti 1933. aastal patenteeritud pliidikannudes kasutatakse alumises osas keevast veest tekkivat auru, mis läbib kannu keskmises kambris asuvat kohvipuru. Kohv valmib kannu ülemises kambris. Kannus tekkiv rõhk sõltub kannu kujust. Tuntud kaubamärkide hulka kuuluvad Bialetti, Pedrini ja Kabalo.

  • Ubade jahvatus: peenest keskmise ja jämedani
  • Jahvatatud kohvi kogus: 2,5-3 spl (17-22 g)
  • Valmistamisaeg: 5 minutit
  • Maitseprofiil: espresso-stiilis kange kohv, pisut mõrkja alatooniga
  • Valmistatakse üks või kaks tassi kohvi

Teksti autor on Löfbergs.


Populaarsed artiklid