Jörgen Kohal
Endine peakokk

Viska köögiviljad grillile

Grill • 08 Aprill, 2018
Lisaks lihale ja kalale tasub grillile panna ka köögiviljad. Nii saab söömaaeg mitmekesisem, tervislikum ja maitsvam. 

Spargel, tomatid, sibulad, mais, baklažaan, suvikõrvits, paprikad, seened – grillimiseks sobivad kõik. Grillitud köögivili pakub lisandina värvi ning vaheldusrikkust ja juustukattega sobib ka omaette roaks.

Kõik viljad tahavad eelnevat keetmist

Enamik köögivilju sobib grillimiseks, need ainult vajavad erinevat aega. Seepärast on mõistlik tugevamad viljad eelnevalt keeta. Kartulid, porgandid, juurseller ja muud tugevamad köögiviljad keeda enam-vähem pehmeks. Lillkapsas, brokoli, fenkol keeda poolpehmeks – siis ei lagune need grillil ära. Samuti jäta poolpehmeks värsked maisitõlvikud. Nõruta ja kuivata eelkeedetud köögiviljad enne grillile panekut. Määri eelkeedetud köögiviljad õli või kastmega – siis lähevad need kenasti pruuniks.

Suured viljad viiluta, väikesed aja vardasse

Väiksemaid vilju on grillrestil raske küpsetada, need kipuvad võrede vahelt läbi kukkuma ning neid on tüütu ümber pöörata. Seepärast võid eelnevalt õliga määritud või marineeritud väiksemad köögiviljad lükata vardasse. Kasutades spetsiaalselt grillimiseks mõeldud fooliumalust, saad väiksemaid vilju grillida hõlpsalt ka neid vardasse panemata. Köögivilju võib grillida ka fooliumis, kuid foolium tuleks pealt lahti jätta, muidu ei pääse hõrgud grillilõhnad ja –maitsed ligi. Suuremad köögiviljad, näiteks baklašaanid, lõika viiludeks ja pane õliga määritult või marineeritult otse grillile.

Kuidas grillida baklažaani?

Üks grillisõbralikumaid köögivilju. Lõika see kas pikkupidi umbes pooleteise sentimeetri paksusteks viiludeks ja pane grillile või lisa väiksemate tükkidena grillvardasse. Kuid ühte võiks siiski silmas pidada – nimelt tasub baklažaani enne grillimist veidi soolata, muidu võib maitse jääda veidi mõrkjas. Õliga ole ettevaatlik, baklažaan on valmis seda lõputult endasse imema.

Kuidas grillida suvikõrvitsat?

Võib grillida sarnaselt baklažaanile otse restil või grillvardas. Eriti maitsvad on suvikõrvitsa seibid, millele on peale pandud parmesani või fetat. Proovi ka täidetud suvikõrvitsat: poolita kõrvits pikkupidi, tee pooltesse süvend ja täida need näiteks eelküpsetatud hakklihaga, kuhu on lisatud paprikat, maisi ja tomatit ning enda maitse järgi ürte.

Paprika grillimine

Paprika grillimisel on vaja vaid julget ja fantaasiarohket pealehakkamist. Lisa tükeldatud paprika kas köögivilja- või lihavardasse, grilli sektoritena või täida erinevate meelepäraste sisudega. Paprika küpseb grillil mõnusalt pruuniks ka ilma õliga määrimata.

Sibula grillimine

Sibul on igapäevaselt tuntud kui toidu maitsestaja, aga suvisel grillhooajal tõuseb ta esile lausa omaette roana. Sibul sobib suurepäraselt sektorite või viiludena grillvardasse, tervelt või poolitatult saab seda grillida otse restil. Proovi ka täidetud sibulaid. Sibulad, sarnaselt küüslauguga, kaotavad grillimisel kibeduse ja muutuvad magusaks.

Maisitõlvikute grillimine

Maisitõlvikuid saab kauplustest osta eelkeedetult, suvehooajal on saada ka värsket maisi. Värsked maisitõlvikud keeda enne grillile panekut soolvees poolpehmeks. Grillilt võetud maisitõlvik maitseb imehästi sulavõi ja peale puistatud soolaga.

Kuidas grillida seeni?

Seened küpsevad grillil kiiresti, grillimiseks sobivad kõik mahedamaitselised seened. Väiksemaid seeni võiks grillida kas vardas või grillalusel, suuremad seened võid panna otse restile. Enne grillimist määri seeni õli ja maitseainetega. Eriti maitsva suupiste saad, kui grillid šampinjone hallitusjuustuga, suurtesse portobello seentesse annab teha erinevaid täidiseid.

Kuidas grillida tomateid?

Grillitud tomatid on tõeliselt mahlased. Väiksemaid tomateid grilli vardas või grillalusel, suuremad võid panna fooliumisse. Nipp – tee tomatisse sälk ja täida see meelepärase juustuga ning grilli fooliumis, kuni tomat pehme ja juust sulanud.

Spargli grillimine

Tõeline kevadine vitamiinipomm. Piserda spargleid õliga ja grilli neid kiirelt mõni minut. Serveerimisel pigista peale sidrunimahla ja puista üle parmesani laastudega.


Populaarsed artiklid