Jõulune šokolaadikook Itaalia beseega

  • Küpsetusaeg: 45min
  • Keeruline
Jõulune šokolaadikook Itaalia beseega

Koostisosad

Ganache

  • Valge šokolaad
     125 g
  • Vahukoor
     100 ml
  • Või
     1 spl

Kook

  • Või
     100 g
  • Riivsai
     
  • Nisujahu
     200 g
  • Sool
     0.5 tl
  • Küpsetuspulber
     0.5 tl
  • Suhkur
     200 g
  • Vanillisuhkur
     1 tl
  • Valge šokolaad
     150 g
  • Muna
     2 tk

Itaalia besee

  • Munavalge
     2 tk
  • Vesi
     2 spl
  • Suhkur
     100 g

Kaunistamiseks

  • Pohlad
     
  • Viigimarjad
     

Hinda retsepti Aitäh hindamast!

Juhised

Pane tähele!

See retsept on mõeldud 10 sööjale. Portsjonite arvu muutmine uuendab ka retsepti koostisosade hulka. Mõnel juhul võib muutuda ka toidu valmistamise aeg.

Ole valmis, siit tuleb jõuludeaja parim kook! Klassikaline Rootsi šokolaadikook kladdkaka valge šokolaadiga nii tainas kui ka ganache’is ning lisaks maitsva Itaalia beseega. Sellest maitsvamaks minna enam ei saa.

Ganache: haki šokolaad jämedalt ja aseta kaussi. Aja koor keema, kalla šokolaad sisse ja sega ühtlaseks tainaks. Sega sisse või. Lase täielikult jahtuda.

Kuumuta ahi 175°C-ni.
Kook: lõika välja tükk küpsetuspaberit ja aseta see koogivormi põhja (ca 22cm läbimõõduga), nii on hiljem lihtsam kooki koogitaldrikule tõsta. Määri vorm võiga ja puista üle riivsaiaga.
Sega kõik kuivained kausis kokku.

Haki šokolaad jämedalt. Sulata või. Tõsta kastrul tulelt ja sega sisse 100g šokolaadi (10 tüki jaoks), kuni kogu šokolaad on sulanud. Lase paar minutit jahtuda. Vala segu kuivainete hulka ja lisa munad. Sega kõik ühtlaseks taignaks. Lisa ülejäänud hakitud valge šokolaad.

Vala tainas vormi ja küpseta umbes 20–22 minutit. Lase täielikult jahtuda, et kook veidi taheneks.

Aseta kook tordialusele. Kalla ganache koogile.

Itaalia besee: aseta munavalged kaussi. Keeda vett ja suhkrut väikeses kastrulis 110°C-ni. Kui suhkur keeb, hakka munavalgeid vispliga pehmeks, tugevaks vahuks vahustama ning lase suhkrul vahepeal keeda 121°C-ni (kuid mitte üle 121C°!).
Seejärel vala kuum suhkur peene joana munavalgetesse ja vahusta vahepeal hoogsalt. Jätka vahustamist, kuni besee on kõva ja külm. Täida üks või mitu kondiitrikotti beseega ja kasuta julgelt erinevaid otsikuid. Pressi koogile kaunistusi ja kui võimalik, siis põleta besee gaasipõleti abil.
Kaunistuseks puista kook üle pohlade ja viigimarjadega.

Sarnased retseptid

Ajakiri Toit&Trend
Toit&Trend retseptid