Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Viis head põhjust, miks süüa ananassi

Tervis • 21 Jaanuar, 2021
Ananass (Ananas comosus) on eksootiline puuvili, mis arvatakse pärinevat Lõuna-Ameerikast. Küpsenud värske ananassi maitse on magus ja mahlane.

Eestis ananass ei kasva, rännates meie poodidesse enamasti Costa Ricalt, Filipiinidelt või Brasiiliast. Selle pärast võibki juhtuda, et ostetud ananass maitseb lahtilõikamisel hapult. Ära heida meelt, vaid raputa ananassile natukene soola! Sellega petad enda maitsemeeli ja ananass, mis pole jõudnud valmis küpseda, maitseb seda trikki kasutades magusamalt. Isegi hapu ananass sisaldab meie tervise jaoks hulganisti kasulikke toitaineid.

Ananass sisaldab nii makro- kui mikrotoitaineid

100 grammis värskes ananassis leidub kõige enam süsivesikuid (94%), sealhulgas olulisi kiudaineid, väikeses koguses taimset valku (4%) ja rasva (2%). Vitamiinidest on ananassis enim C-vitamiini ja B6-vitamiini, folaate ning vähem teisi B-grupi vitamiine nagu tiamiin, riboflaviin, niatsiin ja pantoteenhape. Ananass on ka hea mineraalainete allikas, sisaldades mangaani ja väiksemas koguses vaske, magneesiumi, rauda, fosforit, kaaliumi ning tsinki.

Taimed omastavad mineraalaineid mullast, seetõttu sõltuvad mineraalainete kogused kasvupinnasest ja väetamisest.

Ananass sobib ideaalselt tervislikuks vahepalaks

Oma tervise toetamiseks tuleb iga päev süüa vähemalt 1-2 portsjonit puuvilju. Üks portsjon on võrdne peotäie suuruse koguse ehk 80-100 grammiga. Värsket ananassi sobib süüa tühja kõhuga, sest see soodustab ainevahetuse tööd. Üks portsjon ananassi päevas on kasulik neile, kes soovivad kaalust alla või juurde võtta.

Ananassis on rohkelt antioksüdante

Antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalide põhjustatud kahjude vastu, et vältida organismi oksüdatiivset stressi. Kestev oksüdatiivne stress võib põhjustada või süvendada selliseid haigusi nagu vähk, südame-veresoonkonnahaigused, diabeet, Alzheimeri ning Parkinsoni tõbi. Arvatakse, et antioksüdandid aitavad ennetada vananemist ja tugevdavad immuunsüsteemi.

Värske ananass sisaldab hulga mangaani

Mangaanist räägitakse harva, kuid ometi on see komponent oluline aju ja närvide normaalseks funktsioneerimiseks. Mangaan aitab samuti kaasa sidekoe ja luude loomisele ning rasva ja süsivesikute ainevahetusele. Mangaan reguleerib kaltsiumi imendumist ja veresuhkru taset.

Värske ananass peidab suures koguses C-vitamiini

Evolutsiooni käigus on inimene kaotanud võime sünteesida C-vitamiini endogeenselt ehk organismisiseselt, seega peame vitamiini kätte saama toidust. C-vitamiini rikast taimset kraami tuleks süüa iga päev! Selle vitamiini igapäevane hoolas tarbimine langetab märkimisväärselt südameinfarkti ja insuldi riski, kolesteroolitaset ning vererõhku. C-vitamiin toimib ka antioksüdandina ning on oluline komponent kollageeni sünteesiks. Kollageen omakorda aitab säilitada arterite tugevat struktuuri ning hoiab naha pringi ja noorena.

  • Suitsetajatel on võrreldes teistega suurem C-vitamiini vajadus.
  • Samuti vajavad suuremaid koguseid rasedad ja imetavad emad. Ebapiisav C-vitamiini tarvitamine raseduse ajal võib kahjustada loote aju arengut.

Populaarsed artiklid