Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Mida pead teadma hirsi valmistamisest?

Tervis • 31 Detsember, 2020
Hirss on unustuste hõlma kadunud iidne teravili, mis uhkustab oma väärtusliku toitainete sisaldusega ja on kergelt seeditav, kui seda valmistada õigesti. Kuidas hirssi valmistada ja millega koos seda süüa? 

Mis toitaineid hirss sisaldab?

Makrotoitainetest sisaldab hirss 82% süsivesikuid, 11% valku ja 7%. rasva Vitamiinidest on hirsis esindatud B1-vitamiin ehk tiamiin, B2-vitamiin ehk riboflaviin, B3-vitamiin ehk niatsiin, B6-vitamiin, folaadid, B5-vitamiin ehk pantoteenhape. Mineraalidest sisaldab hirss enim mangaani ja magneesiumi. Väiksemas koguses ka fosforit, vaske, rauda, kaaliumi, tsinki, seleeni. Hirss sisaldab veel häid kiudaineid, taimset valku, antioksüdante ja on looduslikult gluteenivaba. Taimed omastavad mineraalaineid mullast, seega sõltub taimes olev mineraalainete kogus kasvupinnasest ja väetamisest.

Hirsi keetmine

Hirssi tuleb enne keetmist leotada, sest see sisaldab fütiinhapet. Fütiinhape takistab järgmiste mineraalide imendumist organismis: kaalium, kaltsium, raud, tsink ja magneesium. Seepärast on hea praktika hirssi enne leotada ja loputada. Hea variant on ka leotatud hirsi idandamine ja võrsete kasvatamine.

  • Leota hirssi 5-8 tundi (üleöö) ja loputa puhta veega enne keetmist.
  • Leota hirssi toatemperatuuril.
  • Keetmiseks võta ühe osa hirsi kohta kaks osa vett.
  • Kui soovid lisada piima siis tee seda alles lõpus - sellega väldid pudru põhjakõrbemist.
  • Keeda 20-30 minutit.

Hirssi sobib lisada salati, koogi, supi, omleti, piruka või müsli sisse. Hirsi jahuga küpsetamise puhul on oluline teada, et sellel jahul ei ole väga hea siduvus ja ta ei kerki väga hästi. Seda saab parandada, kui lisada muna või kartulihelbeid.

Kuidas on hea hirssi säilitada ja millega ta kokku sobib?

Hirssi on kasulik säilitada suletud purgis jahedas kohas, muidu on oht, et ta rääsub. Hirss sobib asenduseks nii makaronile, kinoale, tatrale, amarandile kui riisile, sest on hea süsivesikute allikas. Proovi hirssi erinevate maitseürtidega ja köögiviljadega. Kui hirsile juurde lisada kaunvilju, ei pea toidukorrale enam liha või kala juurde lisama, sest esindatud on kõik aminohapped. Sellepärast on hirss kasulik teravili igale taimetoitlasele, veganile või neile, kes soovivad oma toidumenüüd kiudainete poolest mitmekesisemaks muuta.


Populaarsed artiklid