Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Kuidas amaranti süüa?

Tervis • 23 November, 2020
Amarandi ehk rebasheina seemned on uus popp asi, mis tegelikult on hästi unustatud vana!

Amarandi sorte on palju ja mõnda neist saab kasvatada isegi Eestis. Amarandi puhul süüakse nii noori lehti kui seemneid. Need tillukesed seemned on pähklise maitsega. Kuidas aga seda põnevat ja uhke toitainete profiiliga toitu süüa? Mis vitamiine ja mineraale amarant sisaldab?

Amarant sisaldab hulganisti kasulikke toitaineid

100 grammis keedetud amarandi seemnetes leidub süsivesikuid, kiudaineid, rasva ja suurepärases koguses taimset valku. Vitamiinidest on amarandis esindatud enim B6-vitamiin ehk püridoksiin ja folaadid. Mineraalidest sisaldavad rebasheina seemned kõige rohkem mangaani, magneesiumi, fosforit, rauda, seleeni, vaske, tsinki, kaltsiumi ja kaaliumi. Taimed omastavad mineraalaineid mullast, seega sõltub taimes olev mineraalainete kogus kasvupinnasest ja väetamisest.

Amaranti on poodides saadaval nii seemnete, jahu, helveste kui võrsetena

  • rebasheina seemned on kollakat värvi ja näevad välja veidi suuremad kui hirsiterad
  • amarandist saab valmistada putru, seda on hea lisada hautistesse ja suppidesse, et need muutuks mitmekesisemaks ning energiarikkamaks
  • amarandi seemneid saab kuumutades õhkida nagu plaksumaisi. Sel viisil valmistatult sobivad need lisandiks küpsetistele või müslisegu sisse
  • keedetud rebasheina seemnetest saab vale-kaaviari teha, sest seemned on välimuselt sarnased kalamarjale
  • amarandi seemneid saab edukalt idandada
  • amarant on gluteenivaba
  • amarandist saab teha kooke ja küpsetisi. Lisa amarandi jahu küpsise- või pannkoogitaigna sisse.

Ära söö amarandi seemneid toorelt!

Amarandi seemneid on hea enne leotada ja siis keeta. Leotamine aitab kahjutuks teha fütohapet, mis takistab organismil ainete omastamist ja seedimist.

Mõnedel rebasheina sortidel on söödavad lehed

Rebasheina lehed on paljuski võrreldavad spinati ning lehtkapsaga. Neid on soovitatav enne söömist kergelt aurutada või vokkida. Eestis võib poes leida müügil ka väikseid amarandi lehti, mis sobivad kenasti värsketesse salatitesse ja smuutide sisse.

Amaranthus retroflexus, Amaranthus hybridus, Amaranthus dubius, Amaranthus caudatus, Amaranthus tricolor, Amaranthus viridis, Amaranthus cruentus.


Populaarsed artiklid