Katri Merisalu
Toitumisnõustaja

Kolm põhjust, miks eelistada täisteratooteid

Tervis • 04 Veebruar, 2021
Valides täistera teravilju, pagaritooteid või makarone, teed head oma tervisele ja rahakotile. Võrreldes täisteraga on ‘’valged’’ ehk rafineeritud tooted toitainevaesed ja seotud rasvumise ning põletikuliste haiguste tekkeriskiga.

Täisteras on olulised toitained kehale ja vaimule

Võttes oma menüüsse vähemalt 51% täistera sisaldavaid teravilju ja pagaritooteid, saab organism ka rohkem kasulikke toitaineid. Täisteraviljatoodetes on säilinud nii kestad kui idud, milles just peamised vitamiinid ja mineraalaineid peituvadki. Täistera sisaldab rafineeritud tootega võrreldes üldjuhul vähem rasva, suuremas koguses taimset valku, mineraale, kiudaineid ning vitamiine nagu näiteks B-grupi vitamiinid.

B-grupi vitamiine vajab inimese organism immuunsüsteemi, närvisüsteemi ja ainevahetuse protsesside edukaks toimimiseks. B-grupi vitamiinid on tavaliselt esimesed vitamiinid, millele rohkem tähelepanu pööratakse, kui kannatama on hakanud naha, juuste ja küünte tervis. Samuti mängivad B-grupi vitamiinid olulist rolli naise ja mehe viljakuses.

Süües täisteratooteid püsib kõht kauem täis

Täisteratooted hoiavad kõhu kauem täis, seda suuresti tänu täisteras leiduvatele kiudainetele, taimsele valgule ja mineraalidele-vitamiinidele. Täisteratoidud ei tõsta pärast söömist drastiliselt veresuhkrut, kuna sisaldavad aeglaselt imenduvaid süsivesikuid. Tänu sellele jäävad ära ka ebameeldivad tujukõikumised, mis on tingitud veresuhkru liigsest kõikumisest.

Täistera on hea kiudainete allikas

Regulaarne ja õiges koguses kiudainete tarbimine on meie tervisele äärmiselt oluline. Kiudaineid vajame selleks, et seedimine oleks korras ning kõht püsiks kauem täis. Kiudained on väärt toiduks ka meie mikrobioomis elavatele bakteritele. Mikrobioomis peab aga valitsema tasakaal, et immuunsüsteem saaks korralikult toimida. Teadlased on leidnud tugevaid seoseid mikrobioomi ja vaimse tervise vahel. Kiudained aitavad kehast välja viia ka toksiine, üleliigset kolesterooli ja ennetada südamehaigusi ning II tüübi diabeeti ehk suhkruhaigust.


Populaarsed artiklid