Ajakiri Toit&Trend
Elustiiliajakiri

Magus lugu Belgia šokolaadist

Magus • 22 November, 2021
Rimi omamärgitoodete uudiseks on maiused, nende seas Belgias valminud šokolaadide sari. Miks on just sellest riigist saanud üks tuntumaid šokolaaditootjaid maailmas?

Iidsetes tsivilisatsioonides, näiteks maiade ja asteekide seas, oli teadaolev kakaoubade kasutamise viis valmistada neist jooke. Taoline „šokolaadijook“ oli kakaoubade kasutamise esimene algupärane katse.

Esimene teade šokolaadi kohta pärineb aastast 1500 eKr praeguse Mehhiko aladelt. Šokolaad oli kõige tuntum Kesk- ja Lõuna-Ameerikas, kus kuni tänapäevani kasvatatakse ka enamik maailma kakaoubade saagist.

Hästi hoitud traditsioon

Kuidas šokolaad Belgiasse sattus? 17. sajandil oli maa, millest hiljem sai Belgia, Hispaania võimu all. Hispaanlased tõid kakaooad Euroopasse Mehhikost ja teistest Ameerika kolooniatest. Toona müüdi šokolaadi Euroopas ravimina. Kloostrites kasutasid mungad kakaoube ka kingitustena.

Tänaseks päevaks on šokolaadi tootvaid riike lugematu hulk. Sellest hoolimata on Belgia šokolaad endiselt maailmakuulus. Miks nii? Põhjus on selles, et isegi tööstusrevolutsiooni ajal keeldusid Belgia šokolaaditootjad kasutusele võtmast moodsamaid tehnikaid ja järgisid oma kätteõpitud traditsioone.

Aastakümnete jooksul andsid perekonnad šokolaadi tegemise meetodit ja retsepte edasi põlvest põlve, muutes nii šokolaadi osaks oma kultuurist. Nii on Belgias säilinud šokolaadi kõrge tase, tootmisprotsess järgib siiani traditsioone ning on saanud kogu riigi üheks sümboliks.

Puhas tooraine

See pole muidugi kõik – suurt rolli mängib Belgia ja teiste riikide šokolaadimeistrite vahel ka erinev tooraine käitlemise viis. Belgia šokolaadivabrikud said hoogu juurde tänu soojendusega paakautodele, see aitas hoida šokolaadi kuuma ja vedelana ning säilitada nii selle tugevat aroomi. Kui tootjad oleksid pidanud koostisosasid hankima tahkel kujul, oleks olnud vaja need tehases tootmisprotsessi alustamiseks taas üles soojendada. See aga põhjustab maitsemuutusi ja kvaliteedi langust.

Rimi soovitab

Rimi Belgia šokolaadi sari: tume šokolaad 85%, tume šokolaad apelsiniga ja tume šokolaad kirsiga. Kirss ja apelsin lisavad tumeda šokolaadi kibedusele kerget hapukust, mis muudab maitse täiuslikult tasakaalustatuks.

Veel šokolaadi – Rimi Šveitsi tume šokolaad ja piimašokolaad sarapuupähklitega. Õrn ja hea krõbedusega maitse.

Maiustused, mis suudavad jõulumeeleolu luua sõltumata aastaajast – Rimi mandlid šokolaadis. Saadaval värvisegused mandlid valges šokolaadis, mandlid piimašokolaadis ning mandlid kaneeli ja piimašokolaadiga. Proovi ja leia oma lemmik!


Populaarsed artiklid