Kadarbiku lugu: Väikesest pereettevõttest Eestimaa tuntud köögiviljatoodete tootjani

Köögiviljad • 13 September, 2022
Kadarbiku sai pereettevõttena alguse juba 1990. aastate alguses, mil alustati vaid kolme hektari maaga – nii on iga aastaga laienetud ja arenetud.

Praeguseks hoiab ettevõtet töös juba kolmas põlvkond.

Jutustasime Kadarbiku projektijuhi Lisliga, et uurida, millised on köögiviljatoodete tootja suurimad väljakutsed ja rõõmud.

Mida Kadarbikus toodetakse?

Valmistame kõike, mida köögiviljadest teha annab – näiteks hapukapsast, beebiporgandeid aga ka ahjusegu, mis sai sel aastal Toidu Liidult parima köögiviljatoote auhinna. Toodame ka erinevaid köögiviljamahlasid – kõige tuntum on meie porgandimahl.

Mis on Kadarbiku populaarseim toode?

Kadarbiku kõige armastatum toode ongi meie porgandimahl – see on see toode, mille järgi kliendid meid teavad ja tunnevad. Kui köögivili jääb tihti märkamatuks, kuna tal ei ole peal brändi, siis porgandimahl vastupidiselt on letil äratuntav ja kergesti meeldejääv köögiviljatoode.

Mis on köögiviljatoodete tootmise juures suurim väljakutse? Aga suurim rõõm?

Kõige suurem väljakutse on toote kvaliteedi hoidmine ühtlasena. Kuna tegemist on köögiviljatoodetega ning köögiviljade maitse ja välimus oleneb palju aastast ja ilmast, siis ei saa alati tagada 100% ühtlast toote väljanägemist ega maitset.

Kõige rohkem toob rõõmu see, kui lähed näiteks poodi ja näed, et keegi on pannud ostukorvi meie toote. Näed, et oled jõudnud inimesteni ning nad eelistavad tarbida meie tooteid.

Olete teinud suuri samme jätkusuutlikuma tootmise poole. Räägi sellest lähemalt.

Koostöös Rimiga loobusime täielikult ühekordsetest hulgipakenditest – enam me ei kasuta ühekordset pappi, mis poodi tarnimisel lihtsalt minema visatakse, vaid kasutame korduvkasutatavaid plastikust kaste, mis on pidevas ringluses.

Samuti utiliseerime kõik jäägid, mis köögivilja töötlemisel tekivad, biogaasi. Põhimõtteliselt võib öelda, et tootmisest meil äravisataval kujul tootmisjääke järgi ei jäägi.

Mida põnevat on Kadarbikult sel sügisel oodata?

Sel sügisel on Kadarbiku poolt oodata lettidele veidi teistsuguseid tooteid. Tulemas on fermenteeritud tooted, mis on pisut teisel kujul kui vanad head hapukapsad. Ma arvan, et sügisperiood pakub meile palju uut ja huvitavat.


Populaarsed artiklid